Vandra i karg natur på Galgberget

Galgberget är mest känt för den medeltida galgen med de tre pelarna i sten, men det är också ett naturreservat som är fint att vandra i. Här finns stigar som går kors och tvärs och låter dig göra många vägval.

Galgberget är en bra plats för att se solen gå ner i havet.

Galgberget är en bra plats för att se solen gå ner i havet.

Foto: Annika Jansson

Visby2023-08-12 12:43

Precis utanför stadsgränsen norr om Visby ligger naturreservatet Galgberget. Uppe på kalkstensklippan är naturen karg med gotländskt alvar. Här vandrar du på stigar genom hällar, ängar och mindre skogspartier. Det finns flera klippavsatser som inbjuder till att stanna en stund och titta på utsikten över havet. På några ställen kan du ta dig ner från klinten. Då hamnar du på Kärleksstigen och naturens karaktär ändras till frodig lövskog med mycket murgröna.

undefined
Det finns många stigar att välja på i Galgbergets naturreservat.

Förutom den vackra naturen kan du också ta del av spännande kulturhistoria på din upptäcktsfärd genom Galgberget naturreservat. Det finns tydliga spår av stenbrytning. Kalkstenen som bröts här användes bland annat för att bygga ringmuren. I området finns också en gammal ugn där kalken brändes. 

undefined
Gammalt kalkbrott i Galgbergets naturreservat.

De tre stenpelarna som reser sig på Galgberget är, som namnet antyder, en gammal avrättningsplats. På stenpelarna har det legat grova bjälkar av trä där hängsnaror fästes. Galgen byggdes troligtvis på 1400-talet och under medeltiden var avrättningar offentliga tillställningar som drog publik. Platsen valdes för att den syntes från långt håll, från både land och hav. Förr i tiden var sikten fri härifrån ända till ringmuren.

undefined
På Galgberget finns en gammal avrättningsplats som användes under flera hundra år.
Vid Galgberget finns picknickbord och grillplats.
Vid Galgberget finns picknickbord och grillplats.
 
 
 
 
 
 
Läs mer om