Välkända systrar startar krogen Kasai i Visby innerstad

Ännu är gamla Trädgårn mitt i Hästbacken en avspärrad byggarbetsplats, men inte länge till. Under vecka 27 öppnar en japansk restaurang, Kasai Visby, som ska drivas av systrarna Carina och Charlotte Österholm.

Visby 23 maj 2021 09:00

De båda, som är mest kända som ägare av klädesbutiken Systrarna Malmgrens på Adelsgatan, ger sig i och med den här jättesatsningen ut på ett helt nytt äventyr. Samtidigt som klädesbutiken blir kvar precis som vanligt. 

Carina, den av systrarna Österholm som viker störst fokus åt den nya restaurangen, medger att det är nervöst.

– Jag är lite som i chock faktiskt. Vad har vi nu gett oss in på, säger hon och fortsätter:

– Det är ett jätteprojekt, så visst är det nervöst, men det är jätteroligt att vi har fått chansen i den här fina lokalen. Dessutom är det ett koncept som passar in i Visby ihop med allt annat som redan finns, säger Carina Österholm. 

Kasai är en modern japansk restaurang som serverar kreativa japanska rätter. Den första restaurangen öppnade i Stockholm hösten 2016 och sedan dess har verksamheten vuxit med ytterligare två restauranger, Kasai Kitchin i Stockholm och Kasai in the sky i Malmö. 

Kasai Visby, i den helt nybyggda fastigheten på Hästgatan 17, där tidigare Restaurang Trädgårn låg, blir alltså nästa stora etablering. 

Ägaren och grundaren, Paulo Fagundez, säger: 

– Vi har länge haft en dröm om att etablera oss på Gotland. Vår kärlek för ön sträcker sig längre än sommarveckorna och här känner vi att vi har hittat rätt.

Längst upp i fastigheten ligger takterrassen med vy ut över havet och över Visbys takåsar, på mellanplanet finns matsalen med öppningsbara fönsterpartier som ska skapa utekänsla inomhus under varma vår- och sommardagar. Nedre plan är tänkt för klubblokalen, med utrymme för såväl livemusik som DJ:s. 

De som nu tror att restaurangbranschen är helt ny för Carina Österholm får tänka om.

– Innan jag och Charlotte tog över Malmgrens så var det restaurang jag höll på med. Jag började på Isola Bella en gång i tiden och var restaurangchef där ett år, men har även jobbat på Munken och på Rosengården.

Kasai Visby kommer i sommar kräva runt 35 anställda.

– På sommaren handlar det om så många, på lågsäsong räknar vi med runt 10 anställda, säger Carina Österholm.

Så mycket gotländsk personal som möjligt är målsättningen.

– För att det ska fungera att ha öppet året runt krävs det att gotlänningarna känner sig välkomna och då är det viktigt att ha så mycket gotländsk personal som möjligt.