Segla till Gotland – en unik naturupplevelse

En del av mannskapet ombord.
En del av mannskapet ombord.

Det är få saker som slår en seglats över Östersjön till Gotland. Redaktionen hängde med rutinerade seglaren Joakim Eriksson över havet 2022.

Visby 11 juli 2023 10:10
undefined

Joakim Eriksson har under många år varje sommar seglat till och från Gotland. Att segla från Dalarö till Gotland är en spännande och minnesvärd upplevelse för seglingsentusiaster. Resan sträcker sig över Östersjön och tar seglaren genom vackra vatten och fantastiska landskap.

I fjol nattseglade Joakim Eriksson tillsammans med hans son Marcus, Gotland Just nu:s reporter Simon Frid, och Adrean Lindblom. 

– För mig är seglingen något alldeles särskilt. Det är frihet, spänning och förknippat med semester. Sedan är det väldigt härligt att få kappsegla med vänner, i år gör jag mitt tionde Gotland Runt, säger Joakim Eriksson. 

undefined
Joakim Eriksson under tidig morgon på seglingen över Östersjön.

När man ger sig ut från Dalarö möts man av en vacker skärgård med otaliga öar och kobbar att navigera mellan. Med rätt vindförhållanden kan man segla längs kustlinjen och njuta av den spektakulära naturen. Solnedgången över skärgården ger en magisk inramning till seglatsen.

– Alla seglingar är speciella på sitt sätt. Jag skulle säga att det är häftigt att få se personer som inte seglat förut och när de får upp ögonen för hur häftigt det är med segling. Det är kul att få visa upp hur det är att segla på öppet hav, säger Joakim.

undefined
En del av mannskapet ombord.

Sonen Marcus fyller i: 

– Seglingarna till Gotland är bland de längsta seglatserna som jag gjort i mitt liv, tidigare har jag mest seglat i skärgården och det är en längre segling och tar tid. Mycket handlar om att styra rätt, skota hem rätt och få bra trim i seglen är det här lite mer avancerat än att segla ut i skärgården. När man ska segla till Gotland är det bra att ha med sig någon van som farsan, säger Marcus.

Under resans gång är det viktigt att vara uppmärksam på väderförhållandena och planera rutten noggrant. Östersjön kan vara oförutsägbar, och det är viktigt att ha rätt utrustning och kunskap för att navigera säkert. 

– Det är jätteviktigt att man är väl förberedd och har tänkt igenom vilken rutt man ska ta och vilka väderförhållanden det är som råder. 

undefined
Marcus Bogren har gjort många seglingar över Östersjön.

Joakim Eriksson uppskattar att en resa brukar ta runt 14–16 timmar – ibland kan en resa ta kortare tid och ibland kan en resa ta en längre stund. 

För seglingsentusiaster som söker ytterligare utmaningar kan man delta i seglingstävlingen Gotland Runt. Jocke har som sagt varit med flera gånger: 

– Gotland Runt är en fantastisk vecka både med segling och de förberedelser som man gör. Det är roligt att få vara ute med kappsegling med vänner som också är duktiga på segling. Det är verkligen en stor upplevelse, säger Joakim. 

undefined
Visby i sikte.

När man närmar sig Gotland möts man av dess vackra kustlinje och den unika atmosfären som kännetecknar ön. Att lägga till i någon av Gotlands hamnar ger en känsla av tillfredsställelse.

– Till er som funderar på att segla till ön skulle jag tipsa om att det bästa är att segla ihop med någon kompis på en annan båt eller om ni är flera båtar som seglar ihop. Det är en bra trygghet om man är ovan, då hjälps man åt på överfarten. Så våga ta steget och åk tidigt på morgonen så är du framme till kvällen. Det är en skön dag till havs. 

undefined
Precis när solen gått upp fick vi se Destination Gotlands fartyg.

Förutom Visby hamn – vilka andra favorithamnar har du på Gotland? 

– Det är Lickershamn, fantastiskt att få hänga där på sommaren. Sedan drömmer jag om att få lägga till vid Gotska Sandön, det har jag inte gjort ännu. 

Större hamnar

Visby

Fårösund

Slite 

Herrvik

Ronehamn 

Vändburg

Lickershamn

Katthammarsvik