Så blir nya restaurangsatsningen på Adelsgatan

På Adelsgatan 38 har en ny krog sett dagens ljus. Coq & Vin är namnet på den nya krogen och det franska köket har flyttat till Visbys handelsgata.

Visby 27 oktober 2021 10:28

Tuppens Krog är sedan några veckor tillbaka ett minne blott. Nu är det Coq & Vin som återfinns i lokalerna på Adelsgatan. I byggnaden som inrymt både skräddare, missionbokhandel, hemslöjdsbutik, restaurang och bageri har nu den franska maten och vinerna flyttat in.

– Det ska bli en hommage till det franska köket. Det ska vara klassiska rätter och bra råvaror i fokus, sedan är det såklart fokus på de franska vinerna. Vi kommer ha vin från andra länder också. När jag rör utanför Sverige söker jag ofta vin i den franska stilen, säger Johan Wahlström, som är ansvarig för driften och även utbildad sommelier. 

Han har tidigare arbetat på Allegrine och Operakällaren. I december i fjol valde han att flytta till Gotland för att påbörja ett nytt kapitel. 

Tillsammans med Nikki Sandgren, Rasmus Persson och Penda Thomsson kommer han att sköta driften av restaurangen.  

– Jag hade gjort tio år i Stockholm och kände att det var dags för något nytt. Det var antingen att flytta hem till Värmland eller göra något annat, då pratade jag med en kompis som bor här och då blev det en flytt till ön, säger Johan Wahlström.

Sedan i somras arbetar han i lokalerna på Adelsgatan 38. 

– Jag började prata med en krögare och då blev det så att jag började här. Förra sommaren var jag med Allegrine på Guldkaggen, men nu blev det Visby. De nya ägarna hade tagit över redan i somras, men vi ville att de som bokat bord på Tuppens Krog skulle få uppleva vad de bokat. Därför har vi bytt inriktning och namn först nu.

Coq betyder ju tupp på franska – varför valde ni att fortsatt ha med tupp i namnet?

– Man kan inte leva på ett varumärke för länge. Tuppens Krog var jättebra och det är svårt att ta över en sådan mantel. Så började vi fundera på om vi kunde ha kvar tuppen i ett annat syfte. Nu blir den kvar och vi gör det mer åt det franska hållet, säger han.

Hur tänker ni kring maten? 

– Många kör med mellanrätter i dag. Men vi tänker att det klassiska är det nya moderna och det känns helt rätt. Sedan kom namnet från en kompis som åt här, det kändes bara rätt när han sa det. 

Under åren har det blivit en hel del nya restauranger i Visby innerstad och på frågan om det var självklart att ta över driften av en restaurang blir svaret såhär: 

– Jag måste vara mer entusiastisk än vad en vanlig person är för att göra det här. Vi tror på att Gotland går åt ett annat håll i och med trenden under pandemin. Jag tror någonstans att behovet av fler restauranger kommer öka på ön. 


 
 
 
 
 
 

Läs mer!

Ett rum för resande - klassiska cafét i Visby innerstad

Ett rum för resande - klassiska cafét i Visby innerstad

Café Kubanen i Västerhejde – där Gotland möter Kuba

Café Kubanen i Västerhejde – där Gotland möter Kuba

De tar över tre krogar i Visby – startar även nattklubb

De tar över tre krogar i Visby – startar även nattklubb

Ny glasskedja till Visby – "Som en glassrestaurang"

Ny glasskedja till Visby – "Som en glassrestaurang"

Benjamins burgarsuccé – nu har hans foodtruck öppnat

Benjamins burgarsuccé – nu har hans foodtruck öppnat
Visa fler