Rosornas tid i Botaniska trädgården i Visby innerstad

Botaniska trädgården i Visby är en pärla på Gotland och ett riktigt paradis för naturälskare. Belägen i Visbys innerstad, som är en del av världsarvet, erbjuder trädgården en unik och förtrollande upplevelse.

Visby 1 juli 2023 08:00
undefined
Humlesuga i Botaniska trädgården.

Med en yta på cirka två och en halv hektar är Botaniska trädgården en oas av grönska och skönhet. Den grundades 1855 och har sedan dess utvecklats till en fantastisk samling av växter från både Gotland och andra delar av världen. Här hittar man en mängd olika träd, buskar, blommor och örter som är noggrant utplacerade för att skapa en harmonisk och vacker miljö.

Anki Hallin, en av trädgårdsmästarna, har under 15 år arbetat med att utveckla platsen och säger att det är något alldeles särskilt att få jobba i Visbys hjärta.

– Det är fantastiskt att få jobba här. Själva platsen har en sådan lång historia med alla stora, gamla och fina träd som är så speciella. De har en fantastisk storlek och sedan har vi de gamla träden som sannolikt funnits med längre än själva trädgården, säger Anki Hallin.

undefined
Anik Hallin, trädgårdsmästare.

En av de mest imponerande delarna av trädgården är rosengården som är extra vacker i juli. Denna rosenprakt är en färgrik och doftande plats där man kan beundra ett brett utbud av rosor i olika färger, former och sorter. Under sommarmånaderna är det en fröjd att promenera genom rosengården och njuta av de förtrollande dofterna och de bländande färgerna.

Där finns bland annat rosor som Wisbyrosen, Astrid Lindgren, Leonardo da Vinci och Gripsholm. Det roliga med blommor är bland annat deras namn och när man lär sig mer kring dess olika form. 

– I juli är det verkligen rosornas tid och det är så mysigt att gå runt här då. 

undefined
Rosorna Wisby och Astrid Lindgren.

Botaniska trädgården är också hem för en mängd exotiska växter. Här kan man vandra bland palmer, orkidéer, kaktusar och andra spännande växter som skapar en tropisk atmosfär mitt i den gotländska naturen. Anki Hallin lyfter att det blir ett alldeles särskilt klimat i Botaniska trädgården som gör att exotiska växter klarar sig extra bra: 

– Det är ett väldigt gynnsamt klimat på grund av ringmuren som skyddar och så är det varma höstar, sedan står trädgården på en gammal strandvall och det värms upp underifrån. Vi har också ett bra grundvatten som rinner från staden, det gör att vi får en lång växtsäsong och avmognadstid, säger Anki. 

undefined
Rosen Gripsholm.

Utöver den botaniska upplevelsen erbjuder trädgården också en plats för avkoppling och rekreation. Besökare kan njuta av picknick i det grönskande gräset, ta en promenad längs de slingrande stigarna eller sätta sig på en bänk och bara lyssna till fågelsång och suset från löven. Trädgården är en fristad från stadens liv och erbjuder en frisk fläkt och en möjlighet att koppla av i naturens famn.

Botaniska trädgården i Visby är inte bara en plats för att beundra vackra växter, träd och blommor, utan också en plats för kunskap och lärande. Genom olika evenemang, guidade turer och utbildningsprogram får besökare möjlighet att lära sig mer om växter, trädgårdsskötsel och hållbarhet. 

Bra att veta om trädgården: 

  • Titta på skyltarna vad som gäller i trädgården och besök trädgården med respekt för växtligheten. Man får inte ta med sig något från trädgården.
  • De kan vattna eftersom de har egna brunnar och när det är slut med vatten får de vatten via tankbil. 
  • Botaniska trädgården är byggnadsminnesförklarad sedan 1997. Om man vill ta bort ett träd måste de anssöka om det vid Länsstyrelsen på Gotland. 
undefined
Leonardo da Vinci.