Ringmuren runt – portarna värda ett stopp

Kruttornet är en populär plats som många besöker under sin vistelse i Visby.
Kruttornet är en populär plats som många besöker under sin vistelse i Visby.

Dra på promenadskorna och ge dig ut på en runda längs Visby ringmur. Här finns saker att se och upptäcka i de flesta hörn. Vi har listat fem av platserna du inte vill missa.

Visby 18 september 2022 11:00
undefined
Kärleksporten.

1. Kärleksporten
Öppningen i muren mellan strandpromenaden och Botaniska trädgården är sedan en bra tid tillbaka en plats och symbol för kärlek och romantik. Passerar du genom porten med din partner är det en given plats för en kyss. Och glöm för all del inte att njuta av utsikten över vattnet och därefter ta en runda in i den vackra Botaniska trädgården.  

undefined
Kruttornet är en populär plats som många besöker under sin vistelse i Visby.

2. Kruttornet
Visby Ringmurs äldsta torn som byggdes redan under 1100-talet. Tornet är cirka 25 meter högt och har ursprungligen använts som både försvarstorn och fängelse. Intill tornet finns en port där du på utsidan av muren kommer till strandpromenaden ut mot populära after beach-paradiset Kallis som är väldigt populärt under sommaren. Går du i stället innanför muren kommer du till Almedalen där du kan njuta av skönt parkhäng. Vill du ha en lugn stund eller svalka, glid in på Almedalsbiblioteket

undefined
Söderport.

3. Söderport
Söderport utgör ringmurens sydöstligaste del. Porten byggdes sannolikt först på 1300-talet för att underlätta infärden i staden för de som kom söderifrån. Under sent 1800-tal utgick järnvägslinjen Visby-Hemse från järnvägsstationen strax utanför söderport, där du idag hittar busstationen på ungefär samma plats. Innanför porten kommer du direkt in på Södertorg och Visbys kanske mest klassiska shoppinggata Adelsgatan.

undefined
Österport.

4. Österport
Österport är ett av de äldsta tornen i ringmuren och har ända sedan den byggdes utgjort en viktig infart till innerstaden – numera dock bara för gående. Utanför porten kan du hoppa på ett sightseeingtåg som tar dig som föredrar att få skjuts runt muren på en historisk rundtur. Här hittar du också köpcentrum med flera butiker du känner igen från fastlandet. Innanför muren kommer du till mysiga Hästgatan där du bland annat hittar stadens biograf.

undefined
Norderport.

5. Norderport
Ett av de äldsta och bäst bevarade marktornen i muren där biltrafik fortfarande släpps förbi. Strax innanför muren kommer du till idylliska gator och gränder, vackra utsiktsplatser och spännande ruiner. Utanför porten ner mot strandpromenaden ligger Nordergravar där promenadstråket ner mot vattnet är njutbart. På det intilliggande strandgärdet hålls regelbundet tornerspel och andra tillställningar. 

Om ringmuren

Visby ringmur, som är en stadsmur runt den medeltida delen av staden, byggdes under 1200-talet. Muren är cirka 3,5 kilometer lång och hade från början 29 torn där 27 av dessa finns bevarade. Visby ringmur är Nordeuropas bäst bevarade stadsmur.