KROGKOLLEN: Bolaget har fått en helt ny kostym

Några gånger om året kommer vi att kolla läget med någon av våra restauranger på Gotland. Först ut är Bolaget på Stora torget i Visby innerstad.

Visby 18 mars 2022 15:45

Restaurang Bolaget grundades av de tre krögarna Johan Strömberg, Eva Toivonen och Henrik Fredmark efter att Systembolaget tidigare huserat i lokalerna. Var de fick restaurangnamnet från är nog lätt för de flesta att förstå. 

Nu mer är det krögaren Murat Öyzurt som driver Bolaget och har sedan övertagandet renoverat rejält. Efter årsskiftet har Bolaget gjort om både baren, restaurangen och byggt en ny konferensdel. Han menar att ombyggnationen varit ett riktigt lyft för krogen.

Lokalerna upplevs öppnare och det är enkelt att kika in. Där de tidigare hade sin diskavdelning har de nu exempelvis satt in en lång rad med sittplatser för gästerna.

– Vi ville ha en mer öppen känsla när man kommer in på Bolaget. Nu har vi lyft fram bardelen tydligare och det blir en riktigt härlig atmosfär, säger Murat.

Hur har reaktionen varit från gästerna? 

– Det är många som blivit riktigt imponerade över hur bra det blev och vilken förändring det blivit. Och vi är väldigt nöjda också, säger Oskar Gejler, barchef på Bolaget. 

– I bland kan man glömma bort att vi renoverat och man tänker att man ska gå in på gamla Bolaget. Det är en häftig känsla att mötas av det nya, säger Johan Waktel, bartender på Bolaget. 

De har själva inrett lokalen och tillsammans bestämt hur baren ska se ut, vilket golv de ska ha och vilka färger som ska lyftas fram i lokalen. Exempelvis har Oscar Gejler både lagt golv och utvecklat det nya barkonceptet. 

– Min pappa är golvläggare och jag har tidigare gjort det också. Så under två dagar lade vi golvet, berättar han.

Sedan nyöppningen har de lagt till några nya drinkar på drinklistan – fokus på restaurangen är fortsatt det franska köket och på bra viner. 

– Vi tror att det här blir en bättre blandning för alla gäster. Restauranggästerna får sitta för sig själva och de som bara vill hänga i baren kan vara där. Sedan har vi lagt stort fokus på att få ett bra ljus och akustik, säger Murat.