Det är bara några dagar kvar tills Munkvalvet ska öppna igen efter att Johan Danielsson, tillsammans med sambon Sara Idman, tagit över butiken efter Johans föräldrar.
För pappa Nils är det första besöket sedan han och Heidi lämnade över ansvaret.
Trots Munkvalets 50-åriga historia i lokalerna finns ännu spår av den tidigare verksamheten, Andelsslakteriets charkuteributik. Det gamla klinkergolvet, som legat dolt under alla år, har tagits fram – till pappa Nils belåtenhet.
– I det gamla kylrummet har vi inrättat "Gotlands skafferi", berättar Johan och visar det kaklade utrymmet i den bakre delen av butiken.
Skafferiets hyllor har fyllts av gotländska delikatesser och husgeråd.
– Ja, här hängde slaktkropparna, berättar Nils och ser sig omkring.
Nils Danielsson, 88 år, öppnade sin första butik på Hästgatan i Visby 1968. Lokalen var en medeltida munkcell, därav namnet. Där sålde han sin egenhändigt tillverkade keramik, men även alster av andra gotländska konsthantverkare.
– Hela vår källare var krukmakeri och det var rätt många som jobbade där, minns Johan Danielsson, 27 år.
Ett par år senare flyttade Munkvalvet till nuvarande lokaler där butiken alltså huserat i 50 år. Som mest hade Nils Danielsson tre butiker, hantverksbutiken, en antikaffär på Södra Kyrkogatan och en souvenirbutik vid hamnen.
De senaste 30 åren har mamma Heidi skött butiken. Johan, som är yngst i syskonskaran, flyttade tillbaka till Gotland för cirka 1,5 år sedan och tog med sig sambon Sara.
Mitt under pandemin valde han att säga upp sig från sitt trygga arbete som rådgivare på Handelsbanken för att ta över föräldrarnas livsverk. Eftersom mamma Heidi fyllt 70 år har butiken varit stängd större delen av förra året.
– Det var nu eller aldrig. Det känns kul och hedervärt att kunna fortsätta med något som mamma och pappa jobbat med så länge, och samtidigt kunna sätta sin egen prägel på, säger Johan.
Alldeles nyligen föddes deras andra barn.
– Jag har omvärderat vad som är viktigt i livet och vill se till att familjen får en större plats i vardagen. Jag vill kunna var en lite mer närvarande förälder och kunna vara ledig när barnen har lov. Jag hoppas att både jag och Sara ska kunna jobba här tillsammans.
Gotländsk keramik har alltid varit kärnan i Munkvalvets sortiment och så kommer det även fortsättningsvis att vara, men nya tider kräver viss förändring.
– Vi fortsätter med samma inriktning, men i lite modernare tappning för att förhoppningsvis kunna locka en lite yngre målgrupp. Men huvudinriktningen är fortsatt hantverk och design, främst från Gotland.
Att driva butik på Adelsgatan är en utmaning, men både Johan och Nils är övertygade om att Munkvalvet ligger "i rätt ände" av Adelsgatan.
– Det är generellt svårt att driva butik och många handlar i handelsområden som Stenhuggaren, men det genuina hittar de inte där, säger Johan som ser optimistiskt på framtiden.
För Munkvalvet är turisterna en viktig målgrupp, men det räcker inte att, menar Johan.
– Man klarar sig inte på enbart sommarmånaderna, därför har tittat på marknaden i Visby och kommit fram till att kvalitetsleksaker är något som saknas.
Nils ser fram emot nästa epok i butikens historia.
– Namnen Munkvalvet och Danielsson lever vidare, så jag har inte gjort allt förgäves. Vi får väl se om du också klarar 50 år, säger han och ler.
Nils Danielsson grundade butiken Munkvalvet 1968, då på en innergård längs Hästgatan i Visby. Namnet kommer från att butiken låg i en medeltida munkcell.
1970 flyttade Munkvalvet till nuvarande lokaler och firade alltså 50 år på Adelsgatan förra året.
Innan Munkvalvet flyttade in låg här Andelsslakteriets charkuteributik.