Glödhet pizzakedja öppnar på Adelsgatan

Oskar Montano, 800 grader
Oskar Montano, 800 grader

Man kan säga att pizzamarknaden i Visby är på väg att bli ännu hetare. Stockholmskedjan 800 grader öppnar i början av juni en restaurang på Adelsgatan i Visby.

Visby 30 april 2021 09:27

I den nybyggda fastigheten bredvid klädbutiken Julia Hultgren ska det till sommaren erbjudas pizza.

Restaurangen, 800 grader, har i dag två populära ställen i Stockholm. Ett i Vasastan och ett på Söder. Tanken var att en tredje restaurang skulle öppnas i Köpenhamn, men till slut lockade Visby mer. 

En av delägarna till 800 grader, Oskar Montano, berättar:

– Jag har tillbringat mina fem senaste somrar på Gotland och vill vara där så mycket som möjligt även framöver. Så att öppna ett ställe i Visby är perfekt eftersom det är kopplingen till ön som känns viktigast med det här projektet.

Konceptet då? Ja, det är något höljt i dimmorna av en rykande pizzaugn. På hemsidan beskriver grundarna Oskar Montano och Anders Östblom hur allting startade för fem år sedan:

"Konceptet med 800 grader var enkelt; det fanns inget koncept. Det som styrde ödet var en ständigt improviserad magkänsla som eldades på av ett oroväckande nörderi kring råvaror och deg, ett provocerande vinintresse, sällsynt intuitiva smaklökar och ett starkt behov av att ha kul på jobbet."

I Visby kommer man, åtminstone inledningsvis, att sälja slicepizzor. 

– Vi kommer att ha lite bord utanför, men tanken är att det ska vara lätt att ta sig in, köpa en slice eller två och sedan gå vidare. Samtidigt kan de som vill stanna hela kvällen göra det, säger Oskar Montano.

Planen är alltså att öppna i början av juni. Ugnen är beställd och på väg, lite mindre småfix med lokalen ska göras, men främst ska det knytas kontakter med lokala leverantörer av råvaror.

– När vi gör våra pizzor ska allt utgå från Gotland så jag ska exempelvis träffa både mjölnare och korvtillverkare. Vår meny kommer inte att vara stor, däremot kommer vi byta den väldigt mycket efter säsong. Just nu ska vi testa en ramslökspizza i Stockholm och det kommer bli supergott, säger Oskar Montano. 

Hur menyn ser ut på restaurangerna beror helt och hållet på vad de själva gillar.

– Till skillnad från många andra ställen bryr vi oss inte så mycket om saker och ting runtomkring utan lägger allt fokus på produkten. Om pizzan är god så får resten bli som det blir, säger Oskar Montano. 

Satsningen i Visby görs tillsammans med S:t Hans Café som kommer att vara 50-procentig delägare. 

– Med tanke på deras kunskap och känningar på Gotland så blir det mer görbart om vi kör tillsammans, säger Oskar Montano.