Fridge folkölsbutik har öppnat i Visby innerstad

I mars öppnade en ny folkölsbutik i Visby innerstad – den första i sitt slag på Gotland. "En starkt växande trend i Sverige", säger Rob Bough.

Visby 8 maj 2021 07:00

I mars öppnade Fridge folkölsbutik i Visby, den första i sitt slag på Gotland. Bakom satsningen står Rob Bough och Christian Skyving, två av delägarna i Hop Shed Brewery. Butiken öppnar på Klosterbrunnsgatan i Visby där Bornette, som flyttar till andra lokaler, senast huserat.

– Det blir en knutpunkt för turisterna i Visby, så att de hittar ut till de många bryggerierna på landet. Vi ska vara en "hub" som guidar vidare till alla bryggerierna på Gotland. När de slår upp portarna i sommar och arrangerar olika evenemang så kan turisterna komma till oss och hitta vad de ska boka in, säger Rob Bough.

I butiken är det främst öl från de gotländska bryggerierna som kommer att marknadsföras och säljas. Det kommer inte att förekomma någon servering.

– Vi kommer också att ha gotländsk läsk och även mat, som korv, ost och glass, med olika koppling till dryck. Men det blir främst dryck vi jobbar med, matdelen blir ett komplement.

 

Idén med en folkölsbutik är något duon funderat på en längre tid.

– Vi har fått inspiration från våra vänner på fastlandet som har Bottle Shop och Folk & Friends, och tänkte att det skulle passa utmärkt i Visby. Det är en enorm marknad nu, med lågalkohol- och alkoholfri öl, och det är en fortsatt starkt växande trend i Sverige.

Som butiksnamnet antyder kommer dryckerna att säljas väl kylda.

– Vi kommer att ha ganska många kylskåp så att vi kan hålla ölen färsk och "humlig", som den ska vara.

 

Men det blir inte bara lokal öl.

– Det kommer finnas dryck från hela världen, sådant som man inte kan hitta någon annanstans, men det blir ändå gotländskt fokus eftersom det är det vi brinner mest för.

Även läsk är trendigt, enligt Rob Bough.

– Det är också något som växer på den alkoholfria marknaden. Det blir en massa konstiga läsksmaker och många sorters tonic. Det finns flera bra brännerier på Gotland, så är det bra om det finns tillgång till bra tonic till lokalt producerad gin.

 

Tanken är att butiken ska vara öppen året runt. Det innebär även ett nytt arbetstillfälle.

– Vi får se om det går och hur det utvecklas, men vi tycker att det är viktigt med åretruntföretag på ön. Vi kommer att anställa en person som ska jobba aktivt med det här, säger Rob Bough.