En nystart med keramik i Visby

Eva Szentiványi hade precis hittat hem och öppnat sin ateljé när hennes liv fick en plötslig vändning. Nu har hon startat om på Gotland med en ny ateljé och erbjuder keramikkurser mitt i Visby innerstad.

Visby 4 juni 2022 07:50

Efter Eva hade avslutat sina studier på Konstfack skaffade hon sin första studio i Gustavsberg. När pendlandet blev för långt från huset norr om Arlanda bestämde hon sig för att göra om ladan på gården till ateljé. Efter en tid med mammaledighet skulle hon äntligen köra igång på riktigt och köpte en ny ugn.

– Det gick bra i fem veckor. Sen kom en långtradare med släp som körde av vägen och dundrade in i ladan. Ateljén finns inte i dag och inte ladan heller. Jag som äntligen hade skapat mig min plats och försökt rota mig där, berättar Eva. 

Efter en lång process med försäkringsbolaget fick hon till slut ersättning och fick tillbaka en del verktyg, men mycket av det som hon samlat på sig under åren var borta. Mitt i processen gjorde hon en utställning med namnet ”Väck mig när jag vaknar” som handlade om sorg.

– Jag har inte sörjt så många individer, men jag föreställer mig att sorg ser ut på det sättet ändå, säger Eva.  

Mitt i allt bestämde sig hon och hennes sambo för att flytta till Gotland. Nu har hon börjat om med ett nytt hem och ny ateljé på Kulturum i Visby Innerstad, och arbetar med en utställning som kommer visas på GKF i höst, med arbetsnamnet ”Härd".

 Sedan flytten till Gotland har hon fascinerats av horisonten och den inspirationen visar sig i hennes senaste verk som hon säljer på GKF i Visby.

– Nu är jag inne i en period där jag gör jag mycket bruksföremål. GKF är ett kollektiv med konsthantverkare och formgivare som säljer våra verk i butiken och har olika utställningar i galleriet. 

Just nu kombinerar hon sitt eget skapande med att hålla kurser i keramik. Hon har både kortare drejkurser hon kallar för parkeramik och längre terminskurser.

 – Jag tycker lera är ett sådan spännande material och det kan efterlikna så mycket. På mina längre kurser försöker jag visa att det finns mycket mer än drejning att fördjupa sig i, säger Eva Szentiványi.

Keramikkurs

Parkeramik  

2 timmar intensivkurs i fullt utrustad keramik­ateljé i Visby innerstad. 

Man kan vara ett par, kompisar eller familj. Det finns 4 drejskivor.

Om gruppen är fler än fyra får man turas om med drejskivorna.

Mejla eva@szentivanyi.se för att boka datum och tid.

 


 
 
 
 
 
 

Läs mer!

Nu blommar gränderna i Visby innerstad

Nu blommar gränderna i Visby innerstad