De öppnar ny butik i Visby: ”Något som saknas på ön”

Butiken ska rikta sig mot en målgrupp inom cykel som vill ha en lite mer nischad butik på Gotland. ”Vi tror att cykelkulturen kan växa på ön”, säger Teodor Malmborg, en av delägarna.

Teodor Malmborg, på cykeln, är en av dem som nu startar en ny cykelbutik på Gotland.

Teodor Malmborg, på cykeln, är en av dem som nu startar en ny cykelbutik på Gotland.

Foto: Jonas Kullman

Visby2023-01-10 08:17

Till valborgshelgen siktar en ny butik att öppna i Visby innerstad. Då kommer nämligen butiken Vai Vai Visby, italienska för Heja heja Visby, öppna på S:t Hansgatan 28 – mittemot Gotlands konstmuseum.

De tre kompanjonerna Teodor Malmborg, Jonas Kullman och Andreas Phersson menar att det behövs en riktigt nischad cykelbutik på ön. Den sistnämnda har också arbetat på Bikeoholic när den fanns i Klintehamn och sett efterfrågan på just detta.

– Vi är tre personer som verkligen älskar cykel. Jag är själv sommargotlänning och har alltid tyckt om att cykla här. Då blir det mest landsväg och gravel, säger Teodor Malmborg.

Han hoppas att Vai Vai Visby skall locka de som cyklar inom den lokala cykelklubben och besökande som verkligen är passionerade cyklister:

– Det här ska vara en riktig cykelbutik ska verkligen är dedikerad till cykel och kanske attrahera en lite snävare målgrupp än vanliga sportaffärer. Vi kommer att ha lite mer ovanliga varumärken som många cyklister är ute efter. Vi tror också att cykelkulturen kan växa bra här, det är något som vi gärna vill bidra till, säger Teodor Malmborg. Vi tycker också att det blir kul att skapa ett ställe där cyklister kan ta en god espresso efter turen, tillägger Teodor.

Hur ser ni på inflationen och den annalkande lågkonjunkturen?

– Jag har aldrig trott på att bidra till självuppfyllande profetior och bidra till negativa framtidsutsikter. Vi startade vår reklambyrå Hjärtat mitt under förra lågkonjunkturen vilket visade sig vara perfekt tajming. Vi har en positiv grundinställning och satsar på grejer som vi tycker är roliga, hållbara och bra för cyklister.

Gotland har länge varit en destination för de som vill ha en cykelsemester. Teodor tror att den nya butiken kan bidra till att utveckla den delen av besöksnäringen:

– Gotland har alltid varit ett fäste för bikepacking, men förr var det med cykel och en kärra med grejer som man har bakom sig. Vi kommer ha gravecyklar för uthyrning som passar perfekt för utflykter på ön med eller utan tält. Det passar bra för utvecklingen på ön och går hand i hand med de satsningar som görs inom outdoor just nu.

När han får frågan om några platser att cykla på är det två ställen som sticker ut:

– Om man ska cykla landsväg så är Ekstakusten så otroligt fin och gäller det gravel så är Stenkusten en personlig favorit.