Lilla Bjers bäst i hela EU: "Otroligt häftigt"

Lilla Bjers gårdskrog har utsetts till den bästa ekologiska restaurangen i EU, av EU. Ägarna Margareta och Göran flankeras här av delar av personalen. Från vänster Kristoffer Nyberg, Sandra Göransson, Amandra Porshammar, Adam Österdahl, Gottfrid Sigsarve och Filip Englund.
Lilla Bjers gårdskrog har utsetts till den bästa ekologiska restaurangen i EU, av EU. Ägarna Margareta och Göran flankeras här av delar av personalen. Från vänster Kristoffer Nyberg, Sandra Göransson, Amandra Porshammar, Adam Österdahl, Gottfrid Sigsarve och Filip Englund.

Lilla Bjers gårdskrog i Västerhejde har utsetts till bästa ekologiska restaurang i hela EU. Ett erkännande för vad gården jobbat med i 25 år, säger Margareta Hoas.

Västerhejde 26 september 2022 13:23

Det är Europeiska Unionen som i år för första gången arrangerar "Organic Awards", där man utser vinnare i allt från lantbrukare till restauranger som arbetar ekologiskt. Syftet är just att öka uppmärksamheten kring ekologiskt odlande.

Och i kategorin Årets ekologiska restaurang i EU kneps alltså förstaplatsen av gotländska Lilla Bjers.

– Det är otroligt häftigt, säger Margareta Hoas, som med sin man Göran Hoas äger gården.

De andra nominerade i kategorin var två restauranger i Lyon, Frankrike respektive Wien i Österrike.

undefined
Lilla Bjers personal jublar över EU:s pris.

Lilla Bjers visste att de skulle få priset innan fredagen, då det officiellt meddelades. I samband med tävlingen har restaurangchefen Alexander Wugk varit i Bryssel.

– Han har gjort ett jättebra jobb där och hållit ett väldigt bra tal för oss, säger Margareta Hoas.

Priset, som består av ära och inte några vinstsummor, utdelas mot bakgrund av Lilla Bjers enträgna arbete från långt innan ekologisk odling blev något man pratade om som i dag.

– Det är restaurangen som prisas, som är en del av hela vår verksamhet på gården där restaurangen är en förlängning av det vi hållit på med i 25 år. Prisutdelarna har också sagt att det är för att vi har hela gården, inte bara en restaurang.

undefined
Grönsakerna odlas ekologiskt och Krav-märkt.

Lilla Bjers bedriver odling av en rad olika grödor under Krav-märkning, och säsongens råvaror styr vad som serveras.

Hela året finns åtta fast anställda och sommartid förstärks styrkan med ett 30-tal personer som jobbar både med odlingarna och restaurangen.

Genom åren har en rad prisbelönta kockar passerat köket och gården har också mottagit priser för både maten och den ekologiska inriktningen.

Det är väl ingen underdrift att säga att ni fått ett otal priser, vad innebär just detta för er?

– Det här slår ju allt. Det rör sig om hela EU och det blir som en extra ring på vattnet. Vad det kommer innebära för oss har jag ingen aning om. Fortfarande ska man ju ta sig till Gotland om man vill besöka oss. Men jag hoppas det kommer innebära att Gotland får ytterligare en stor reseanledning, säger Margareta Hoas.

Västerhejdekrogen har också märkt att det internationella intresset för att ta sig dit är stort.

– Många kvällar i restaurangen går man runt och får höra att väldigt många faktiskt rest hit från andra länder för att besöka oss, det är verkligen hedrande. De verkar uppskatta att vi är så tydliga med vad vi håller på med.