Gotländsk design möter gammalt i garaget på gården

Herta design på Alvare gård i När.
Herta design på Alvare gård i När.

I familjen Jakobssons gamla garage på gården i När, samsas HertaDesign och Interiör Gotland tillsammans med sådant som finns kvar från förr.

Specialbutiker 10 augusti 2021 08:37

Bittis Jakobsson, en av medlemmarna i musikgrupperna Ainbusk och Glimra, är uppvuxen på Alvare gård i När. Hennes bror Rolle och hans fru Nina bor nu på gården. Bittis och Nina driver företaget HertaDesign och Ninas dotter, Johanna driver företaget Interiör Gotland.

– Det är ett litet familjeföretag här. Mamma säljer även trådslöjdskonst och min man Chrille gör krokar av ene, säger Bittis och fortsätter: 

– När jag slutade med Ainbusk var jag väldigt sugen på att starta i gång något nytt som var bara för mig själv. 

Tiden var inte riktigt rätt då, men 2018 frågade hon om svägerskan ville haka på, och det ville hon. Det blev starten på HertaDesign. 

Sakerna i HertaDesigns sortiment är inspirerade av familjens fiskebod vid Herta fiskeläge. Bland annat en så kallad tänkarbänk med furuplankor och ben gjorda av ene, som är inspirerad av de träbänkar som stod vid fisklägena förr. 

undefined
Design av Herta Design.

– Det finns inte så mycket bänkar kvar, men vår familj har alltid haft en sådan här bänk vid vår fiskebod. Så jag tyckte fler behöver en tänkarbänk, där man kan skriva ner sina tankar på ett papper och lägga i en låda under sitsen, berättar Bittis. 

Sakerna ska fungera både inne och ute och i sortimentet finns bland annat också ett järnunderlägg, en ljusstake med stormglas och också en träpall. 

– Man behöver ha en sådan mellan solstolarna, där man kan lägga tidningar och mobilen, säger Bittis.

Det är fjärde sommaren de har öppet i garaget. Det var Johanna som fick idén om att ha en butik där. 

–Jag hade länge varit inredningsintresserad, och började med en butik på nätet, men tyckte det vore roligare om vi hade en butik här tillsammans, säger Johanna. 

undefined
Garaget är fyllt med både nytt och gammalt.

Hon tog tag i att rensa ut i garaget där det stod gamla jordbruksmaskiner och dylikt, men några av sakerna fick stå kvar, eftersom de passade ihop med Bittis och Ninas gotländska hantverk och Johannas utvalda inredning.  

– Jag väljer ut det jag tycker är snyggt och försöker samtidigt ha med lite gotländskt, säger Johanna Jakobsson.