Fridges ölbutik vill lyfta ön som öldestination

Öl från öns 13 ölbryggerier.
Öl från öns 13 ölbryggerier.

I Fridges folkölsbutik säljs ett 60-tal utvalda folköl och alkoholfri öl. Här har de även skapat ett centrum för gotländsk öl.

Specialbutiker 13 september 2021 07:18

I mars startade Rob Bough och Christian Skyving folkölsbutiken på Klostergatan i Visby innerstad.

De driver sedan tidigare bryggeriet Hop Shed Brew och Hop Shed Brew Pub på Hästnäs. De passade på när lokalen från 1200-talet blev ledig och här vill de promota gotländska produkter och framför allt Gotlands 13 bryggerier.

– Vi säljer öl från alla de gotländska bryggerier och här har vi också information om ölprovning och liknade. Vi har också en karta där vi visar var alla bryggerier ligger, säger Christian. 

undefined
Rob Bough och Christian Skyving startade Fridges folkölsbutik i mars.

– Det finns så bra lokalproducerat öl här och en långsiktig plan vi har är att lyfta fram Gotland som en öldestination. Att få turisterna att besöka bryggerierna och delta i aktiveter som de erbjuder, det är vårt sätt att öka besöksnäringen. 

Här finns också andra gotländska produkter, hantverksproducerad läsk och många färgglada öler från andra delar av Sverige. 

– Vi försöker hitta sådant som ingen annan har. Och så har vi bra kontakt med bryggerierna i landet och försöker köpa direkt från dem så vi kan sälja så färsk öl som möjligt, säger Rob. 

undefined
Många väljer öl utifrån hur designen på flaskan eller burken ser ut.

Det är stor spridning på kunderna i butiken och många har även börjat välja öl utifrån hur omslaget ser ut. Och det är den yngre generationen som ofta väljer en lägre alkoholhalt. 

– Nästa generation dricker mindre alkohol över lag. Många vill inte bli berusade som tidigare och den yngre generationen är inte lika sugna på att bli fulla. De njuter hellre av några med mindre alkohol i för att sedan kunna vara pigga och fräscha dagen efter, säger Rob Bough.

undefined
Öl från öns 13 ölbryggerier.