Utmärkta utflyktsmål på södra Gotland

Fiskeläget i Djupvik vid Ekstakusten.
Fiskeläget i Djupvik vid Ekstakusten.

Visst hinner du uppleva södra Gotland under en välfylld dagstur. Har du möjlighet att göra flera dagsutflykter får du mer tid att njuta av omgivningarna och kan göra flera spontana stopp längs vägen. Här är utflyktsmålen att rikta in dig på.

Södra Gotland 21 juli 2023 12:04
undefined
Fiskeläget i Djupvik vid Ekstakusten.

Ekstakusten
Kör du västra kustvägen till södra Gotland ska du inte missa att ta av mot Sandhamn strax efter Fröjel kyrka. Kör lugnt längs med havet och stanna till i Djupvik för att se fiskeläget, utsikten över Karlsöarna och kanske äta eller fika på restaurangen. 

Färden vidare tar dig in i naturreservatet Ekstakusten, som många anser är en av de vackraste platserna på Gotland. Vägen går nära kustlinjen, med klapperstensstranden på ena sidan och en lågvuxen strandskog på andra.

undefined
Från Ekstakusten har du utsikt över Karlsöarna.

Storsudret
Den sydligaste delen av Gotland kallas Storsudret. Här finns mycket att se, göra och äta, plus många vackra platser att bara vara. I Burgsvik finns Grå Gåsen, välkänt från ”Så mycket bättre”. Ta gärna en avstickare ner till hamnen, för ett dopp eller ett mål mat. 

undefined
Guldkaggen vid badplatsen i Burgsvik.

Vamlingbo är ett koncentrat av kulturupplevelser. Vid prästgården finns Museum Lars Jonsson, Naturum och Vamlingbo kulturscen. Några minuter därifrån finns museigården Bottarve. Ännu mer kultur finns att uppleva på konsthallen Körsbärsgården i Sundre.

undefined
Omgivningarna vid Hoburgen är vackra att vandra i.

När du följer skylten ”Vacker väg till Hoburgen” in på Kettelviksvägen är det istället naturen som bjuder på intrycken. Ta dig tid i landskapen här vid Gotlands sydspets, i naturreservatet Husrygg och omgivningen vid Hoburgsgubben och låt dig hänföras. Mer sköna naturupplevelser får du vid Holmhällar – på stranden, raukfältet och det fina fiskeläget däremellan.

undefined
Holms fiskeläge vid Holmhällar.

Närsholmen
En avstickare som du inte kommer att ångra är en tur ut till Närsholmens fyr – ett av Gotlands mest kända landmärken. På vägen dit dras tankarna lätt till Afrikas savann. I När finns också flera gårdsbutiker, Närshamns rökeri & fisk, Gotlandsgårdens konfektyr, Pavals Provence med flera trevliga stopp. 

undefined
Fyren vid Närsholmen.

Fler fina platser 
Tips på några till sköna avstickare och platser värd ett stopp längs vägen på södra Gotland:

  • Petes museigård
  • Kattlunds museigård
  • Hablingbo crêperi
  • Nisseviken
  • Gula hönan i Ronehamn

Stopp för spralliga barn
För barn med spring i benen är Fide Äventyrsby, Tottes täppu vid Bottarve museigård och Gangvide farm i När perfekta platser att besöka.