JoAnn bytte Stockholmslivet mot en Bistro i Burs

Inne på bistron kan JoAnns katter kan dyka upp.
Inne på bistron kan JoAnns katter kan dyka upp.

Det bor bara 300 personer i Burs men det visade sig tillräckligt för att driva krog året om. "Jag gillar tempoväxlingen mellan farten på sommaren och lugnet på hösten."

Restaurang 10 augusti 2023 10:46

– Jag hade inte klarat det utan sockenborna, konstaterar JoAnn Kneedler. 

Med minimal budget och en gammal skåpbil jagade hon runt efter inredning och kastruller. Sockenborna märkte att det var nåt på gång i lokalen som en gång varit ett populärt vattenhål. 

– Jag startade en Facebookgrupp vilket var ett genidrag utan att jag själv insåg det. Där efterlyste jag tips på lampor, hantverkare och annat. Gruppen växte snabbt från 20 till 450 personer! 

undefined
JoAnne Kneedler öppnade Bistro Burs i juni 2019.

Vintern 2018 ägnade JoAnn åt att renovera sin nya arbetsplats. Hon bjöd in sockenborna på fika så att hon kunde presentera sig. Det var kallt ute men det fanns ingen värmepump, dessutom hade hon inga sittplatser. 

– Jag skrev ”om ni har en gammal stol ni vill bli av med får ni gärna ta med den” och folk gjorde det!

I juni 2019 öppnade hon och nerverna var på helspänn. Hur skulle det gå? Krogen låg långt från Visby, långt från det mesta. Så tänkte hon då men det var innan hon lärt sig landskapet. Hon insåg att många har vägarna förbi Burs och den första sommaren blev intensiv. 

undefined
Bistro Burs

När hösten kom infann sig ett lugn, och JoAnn hade ingen lust att åka hem till Stockholm. Hon bestämde sig för att fortsätta under vintern. Eftersom det varit stängt i många år visste hon inte om det ens går att driva krog i en socken med enbart 300 invånare. 

– Jag älskar kontrasterna! Det är full fart på sommaren, men jag gillar att tempot går ned på hösten. Det blir en fin stämning och man hinner prata på ett annat sätt. 

JoAnn Kneedler har även bott i städer som London, Berlin och Brighton där neonljus lyser upp kvällarna. 

Får du inte lappsjuka på vintern?
– Nej, faktiskt inte. Jag förstod nog inte hur stressad jag var förrän jag flyttade hit. Där har man bråttom hela tiden! Springer efter tunnelbanor fast man inte behöver för det kommer strax en ny, men man springer ändå! Jagar minuter som man ändå inte gör nåt vettigt med.

undefined
Jätten Edman finns inte bara i Guinness rekordbok utan står som staty utanför Bistro Burs. Gustaf Edman föddes i Burs 1882 och är förmodligen Sveriges genom tiderna längste man. Han lär ha varit hela 242 cm lång och hade 56 i skostorlek.