Skolan som blivit en ny mötesplats

Orangeriet på Café skolhuset
Orangeriet på Café skolhuset

I Östergarns gamla skola driver Niina Tasbas och Eva Östman Café skolhuset som har öppet året runt.

Restaurang & catering 19 augusti 2021 08:00

I ett av de gamla klassrummen står numera en cafédisk och en lunchbuffé uppdukad. Men gamla leksaker, skolbänkar och klassfotona på väggen skvallrar om en annan tid. 

– De som kommer hit tycker det är kul att hittar sin gamla farfar eller sig själva på klassfotona, säger Eva Östman. 

Hon gick själv i skolan från klass ett till sex tillsammans med Monika Lindström som också jobbar i caféet. 

– Jag minns att vi byggde kojor uppe i berget som ligger precis här utanför, det var massor av stenar som hade ramlat ner och där lekte vi alltid, säger Eva. 

–Vi brukar säga det, att det här måste vara Gotlands finaste skolhus. Det är en sådan vacker byggnad, säger Niina. 

När skolan lades ner 2007 startades utvecklingsbolaget Nygarns utveckling som köpte byggnaden och nu har olika företag hyrt in sig i olika delar i den gamla skolbyggnaden. Förutom caféet finns där nu frisör, tandläkare, massör och en butik med återbruk och hantverk. Eva och Niina har drivit cafét i två och ett halvt år. 

– Vi vill jobba i vår hembygd, jag bor en kilometer härifrån och tycker det är skönt att ha så nära till jobbet, säger Eva.  

– Jag har bott i Stockholm och som längst hade jag 1,5 timmes resa till jobbet. Nu har jag sju minuter. Så om jag är sur på morgonen någon gång så påminner jag mig själv om hur bra jag har det här, säger Niina. 

De jobbar för att det ska vara en levande landsbygd och därför har de öppet året runt med många återkommande besökare. 

– På vintern är det annars Roma som är den närmaste socken där något matställe öppet. Det är många som kommer hit för att träffas och prata om vad som händer i bygden, säger Eva Östman.  

De har öppet för dagens lunch under hela året och under sommaren står en vegetarisk buffé uppdukat. Och om man vill ha kyckling, rökt kalkon, strömming eller köttbullar som tillbehör, köper man till det.