På en dag kan de sälja fyra ton glass på Glassmagasinet

Glassmagasinet öppnade 1988 och har blivit en institution i Visby hamn. Möt ägaren Andreas Younan som nu går in på en ny säsong och öppnar ännu en glassbar.

Restaurang & catering 2 maj 2021 11:01

Andreas Younan, 34 år, har i elva år drivit Glassmagasinet i Visby hamn. 2018 öppnade de i Los Angeles, i fjol öppnade han en filial på Tofta strand och nu tar han ytterligare ett steg. I Hästbacken, mitt emot Jessens Saluhall & Bar, tar han över lokalen där Visby glass tidigare huserat.

Han säger att de under några år diskuterat med den tidigare ägaren om en affär. Till slut har det blivit klart. 

– Jag gör det tillsammans med Charbel Zeino som är min svåger. Vi kommer att fokusera på gelato, under förra året dubblade vi den mängd gelato som vi sålde jämfört med 2019, berättar Andreas Younan. 

Glassmagasinet är något som många gotlänningar håller högt. Andreas Younan säger att det har varit en ära att förvalta och vidareutveckla det arv som de tidigare ägarna la grunden för. 

– Hela tiden tänker jag på glass. För mig är det värsta som finns när jag ska sova, jag tänker bara på när jag ska vakna. Jag vill hela tiden utveckla saker och bli bättre. Jag tycker att jag visat det också och utvecklat Glassmagasinet vidare, säger Andreas. 

En normal sommardag säljer de mellan två till fyra ton glass i Visby hamn. Under en sommar handlar det om otroliga mängder.

– Vi har faktiskt aldrig räknat hur många ton glass som vi säljer på en säsong totalt. Det kanske vi får göra i år, säger han. 

Jag har testat glassen på Snö i Stockholm (som tidigare prisats för att ha landets godaste glass) - hur är din glass i jämförelse? 

– Jag känner dem och har mött dem på tävlingar. De gör runt 15 smaker och måste hålla hög kvalitet på alla smaker. Jag har gjort en lite mer avancerad resa och jobbat mycket med italienare för att utveckla vår gelato. Deras glass kan jag tycka är mer en blandning av italienska och svenska influenser. Men gelaton är mer rena smaker, deras glass är väldigt god. Men vi är på en lite annan nivå, säger Andreas Younan. 

Trots att han ägt Glassmagasinet i elva år har Andreas Younan inte tröttnat. Under intervjun diskuteras olika sätt att göra gelato, hur många duktiga människor det finns, vikten av att jobba med lokala producenter och hur man gör den bästa glassen.

– Jag arbetar runt 20 timmar per dygn. På sommaren blir det så otroligt mycket jobb, men jag älskar det! Jag har så mycket energi, men när säsongen lider mot sitt slut i september brukar jag var trött. Men det är värt det, säger han.