Hemmakänsla på Café Maffen i Fårösund

På Café Maffen blandas hembakat fika med färgglada stolar och grillade mackor.

Restaurang & catering 24 augusti 2022 11:27

Linda Lidholm driver Café Maffen i Fårösund. Intresset för mat och bakning har funnits med henne länge. På hennes café i Fårösund vill hon att det ska vara som att ta en fika hemma. 

– Jag vill att det ska vara en känsla av vara hemma här. Det ska vara mysigt att gå hit och fika själv om man vill det, säger Linda Lidholm.

På Café Maffen får det bara plats några få bord inomhus. Det händer därför att de frågar om två olika sällskap kan dela bord. 

– Turister brukar tycka det är roligt att hamna bredvid någon gotlänning som berättar saker om ön och kan tipsa om olika resmål här, berättar Linda. 

undefined
Maffen betyder gott på gutamål.

Linda berättar att starten för Café Maffen blev snabb och relativt rak. Hon hade varit ute och backpackat och så frågade hon sina kompisar som också var arbetslösa om de skulle starta något tillsammans, och det blev Café Maffen. 

– Mina kompisar hoppade av efter något år, så 2014 öppnade jag upp i den nuvarande lokalen på egen hand. 

Nu har de öppet året runt, förutom i januari. Nu under sommaren har hon öppet varje dag och allt på menyn lagas från grunden. 

– Vi har lunchmackor, sallader, varmrätter och bakverk som bullar, chokladbollar och snickers. Men vi varierar mycket, på sommaren blir det mer somrigt som bärpajer till exempel, säger Linda. 

Till caféet kommer många återkommande gäster. Några dyker upp prick klockan nio när caféet öppnar. 

undefined
- Det är roligt att lära sig vad folk gillar och vad de har för mönster, det är fint, säger Linda.

– Det är roligt att lära sig vad folk gillar och vad de har för mönster, det är fint. Många kommer in med bland annat rabarber från deras trädgård, frågor om man vill ha äpplen, eller har hittat några koppar på loppis som de tycker passar här, säger Linda. 

Kön till Fåröfärjan ringlar precis utanför Maffen under sommaren. 

– Visst har vi nytta av kön, men det är väldigt olika hur det ser ut. Ibland kan det komma 20 personer på fem minuter och alla ska ha take away. Och ibland så sitter folk och stirrar rakt fram och bara vill komma fram till färjan. Jag gillar vårt läge här, det är mitt i centrum, samtidigt som vi har en mysig trädgård där man kan sitta lite mer ostört, säger Linda Lidholm.

Lindas favorit på menyn: Valnötsmuffins 

undefined
På Linda Lidholms Café Maffen i Fårösund vill hon att det ska vara som att ta en fika hemma.