Äkta makar som gör egen pasta

Pastamakarna – Är makarna Kristoffer och Hanna Dagerås som öppnat pastarestaurangen på den egna gården och som Hanna är uppvuxen på. Här förädlar de gotländskt spannmål och gör köttfärssås på lammkött från gårdens lamm.

Restaurang & catering 5 maj 2021 10:54

Makarna Dagerås har drivit Gåsemoras gårdskrog sedan 2013. När pandemin kom och konserterna och bröllop blev inställda, störtdök deras omsättning och de kände att de behövde en plan b. 

– Vi ville göra något med livsmedel, för även om alla restauranger stänger så behöver ju ändå folk äta mat, säger Hanna Gabrielsson Dagerås.  

Hannas föräldrar hade ett gårdsslakteri på gården och paret bestämde sig för att starta restaurangen i lokalerna som redan var livsmedelsgodkända. 

– Vi ville producera en råvara som skulle vara gjord på gotländska råvaror och ville gärna att den skulle vara ganska billig att producera. 

Det blev Pastamakarna. När idén väl var kläckt beställde de en pastamaskin från Italien. Det var i april förra året och efter midsommar startade de restaurangen. 

– Pastan görs av kravmärkt durumvete från Labans kvarn och gotländska ekologiska ägg, säger Kristoffer. 

Pastarätten med köttfärssås görs på lammfärs av gårdens lamm, ett recept som Hanna ätit sedan barnsben. 

– Vi åt aldrig köttfärssås med nötfärs, mamma gjorde alltid lammfärssås. 

Tomatsås var ett måste på menyn efter en resa med familjen till Italien.

– Vart vi än kom så gick det alltid att beställa pasta med en riktigt god tomatsås. Och våra barn lärde sig att älska den, säger Hanna. 

I restaurangen finns också en butik med gotländska hantverk och keramik. I år samarbetar de med Cias keramik som också bedriver sin verksamhet på Fårö.  

– Det är hennes keramik som vi serverar pastan på och hon ska ha en sommarverkstad i vårt gamla stall, berättar Hanna. 

I restaurangen säljer de färskt lammkött från gården och delikatesser som ostar och choklad från Gotland.

– Vi känner att vi har den restaurangen och butiken som vi själva skulle besöka om vi skulle vara lediga med våra barn, säger Hanna Gabrielsson Dagerås. 

Vad tycker ni är det bästa med pasta? 

– Det är enkelt, de flesta gillar det!  Det kan vara väldigt festligt, beroende på tillbehör och perfekt vardagsmat. Och är man inte glutentolerant, så tycker jag att det är den bästa vegetariska maten, du blir verkligen mätt på det. 

Favorit på menyn

Hanna: Lammfärssås, Svecia Gran Reserva 24 månader, basilika och olivolja 

Kristoffer: Svamp och grädde, Svecia Gran Reserva 24 månader och persilja