Tips på en skön roadtrip på norra Gotland

Hoppa in i bilen redo för en heldag och ta med badväskan om du får tillfälle till ett härligt topp. Här får du tips för en fullmatad roadtrip på norra Gotland – från tidig morgon till sen kväll. Eller kanske ännu hellre uppdelad på flera dagsturer.

Vandra omkring bland majestätiska raukar i Langhammars naturreservat.

Vandra omkring bland majestätiska raukar i Langhammars naturreservat.

Foto: Annika Jansson

Norra Gotland2023-08-24 14:29

På Gotland tar det inte slut med platser att upptäcka och platser där du vill dröja dig kvar och bara vara. Ta dagen som det kommer och välj vad som lockar dig bland våra tips.

undefined
Stranden i Slite bjuder in till ett härligt dopp i havet.

Slite med omgivning
Passa på att besöka Skulpturfabriken i Boge om du kommer från Visbyhållet. Ta dig sedan ner till Sites strand. Härifrån syns inte cementfabriken – bara det härliga havet, stranden och fina omgivningar. Lockar aktivitet finns SUP, kajaker, trampbåtar och cyklar att hyra. Vill utforska mer på denna del av ön är Asunden, S:t Olofsholm och kalkbrotten i Smöjen värda en omväg. Annars kör du istället mot Lärbro.

undefined
Att gå upp till Lergravsporten är ett självklart måste när du är i Lergrav.

Lergrav och Furillen
I Lergrav finns ett fiskeläge, en restaurang och ett raukområde – en perfekt kombination för ett trevligt stopp Då ska givetvis Lergravsporten förevigas innan färden går vidare mot Furillen. Här hamnar du i ett industriellt landskap efter den kalkstenfabrik som fanns här förr. Inne på designhotellet Fabriken Furillen fortsätter den industriella känslan.

undefined
Koppla av en stund i en gammal militärsäng vid stranden på Bungenäs.

Bungenäs
På Bungenäs får du lämna bilen vid parkeringen och istället ta en kön promenad till Kalkladan. Här, liksom på Furillen, är spåren av en svunnen kalkindustri tydlig. I den gamla ladan med de två enorma skorstenarna kan du nu istället äta gott och njuta av den sköna atmosfären. Vill du koppla av ordentligt finns gamla militärsängar på stranden – ett spår från tiden denna halvö var ett militärt område.

undefined
Vandra omkring bland majestätiska raukar i Langhammars naturreservat.

Fårö
Du behöver egentligen en heldag bara för Fårö, men kan såklart se mycket på bara några timmar. Börja med att stanna till på Kutens Bensin, för att fascineras av bilkyrkogården och kanske att äta gott på Crêperie Tati. Sedan är Gotlands världsberömda strand Sundersand ett givet stopp för sol, bad och skönt häng på Sudersannas om vädret är fint. Styr sedan mot andra sidan ön till raukområdet Langhammars och vandra omkring bland dessa ståtliga statyer skapade av naturen. Det fina fiskeläget Helgumannen är nästa fotostopp. I det stora raukområdet Digerhuvud finns klättervänliga raukar om du har energi kvar i kroppen innan du lämnar Fårö.

undefined
Längs Klintkusten kan du stanna till vid en fin plats för att se solen gå ner i havet.

Klintkusten
Finns tid kvar innan solen går ner är tipset att köra längs Klintkusten och se solen gå ner i havet på valfri plats. Eller stanna till för middag på någon av restaurangerna som finns längs vägen, som Ihre gård, Stenkyrka Mejeri, Ett litet crêperie eller N:a Masters.

Helgumannen är säkerligen Gotlands mest fotograferade fiskeläge.
Helgumannen är säkerligen Gotlands mest fotograferade fiskeläge.
Tips på fler stopp

Fler härliga ställen för mat och fika
Prima gård i Fårösund
Sylvis döttrar på Fårö
Lauters på Fårö

Sköna butiker längs vägen
Happy Hippie nära Lärbro
Fint och Fult i Bunge
Verkstan vid Ihre Gård

Vill du bada i ett kalkbrott?
Blå lagunen vid Ar eller Smöjen i Hellvi är två heta tips.