Pavals Provence – med känsla för franskt i När

Pavals Provence i När
Pavals Provence i När

För alla som älskar second hand och vintage, och som dessutom har en förkärlek för Frankrike, finns en härlig oas i När. Alla besök på marknader under åren Åsa Ekwall bodde i Paris blev grunden till att öppna Pavals Provence.

När 1 juli 2023 14:32

Kopplingen till Gotland har Åsa haft sedan unga år. Det var här hon blev tillsammans med sommargotlänningen Kalle.

– Jag blev helt förälskad på alla sätt, både i mannen och platsen. Gotland har betytt jättemycket genom åren och vi gifte oss i När kyrka.

Under 2016 tog de över gården Pavals och 2019 flyttade Åsa hit permanent. Tidigare bodde Åsa i Paris under fyra år, där hon var chef över Svenska studenthemmet på ett internationellt campusområde i södra Paris. 

– Det här hade inte funnits om jag inte hade bott i Frankrike, säger Åsa och sveper med armen över gårdsplanen fylld med möbler och saker av allehanda slag.

Under helgerna i Paris älskade hon att vara runt på marknader och antikaffärer för att handplocka saker hon tyckte om och ville fylla hemmet med. 

– Jag gillar att det är lite charmigt slitet och lantligt. Det kan ibland se riktigt sjavigt ut på secodhandbutiker i Frankrike, men det döljer sig alltid massor med fina grejer där.

När det var dags för en flytt tillbaka till Sverige fylldes en lastbil med alla möbler och saker.

– Jag hade en gårdsloppis här i När för att sälja av en del. Sedan började folk fråga när jag skulle ha öppet nästa gång. Då hade jag ingen tanke på att starta något permanent.

Men efter åren i Frankrike ville Åsa ändå inte gå tillbaka till karriären som tjänsteman. Att bygga upp en verksamhet på gården i När blev successivt ett naturligt steg – som känns lustfyllt och ger energi.

– Det är härligt att ha ett jobb som man lägger ner sin själ i. 

Nu är det Åsas heltidsjobb att leta upp saker att fylla på med. Det blir några inköpsresor till Frankrike och en hel del till fastlandet under ett år. 

– Allt är utvalt. Jag köper inget som jag inte kan stå för.