Gotländska vegodrottningen släpper kokbok

Pernilla Widegren driver redan Stora Ego på Öster. Men nu ska vegoimperiet växa.
Pernilla Widegren driver redan Stora Ego på Öster. Men nu ska vegoimperiet växa.

Visbyveganen Pernilla Widegren driver redan den köttfria restaurangen Stora Ego på Öster. Men nu är det dags för grönsaksentreprenörens nästa steg – en helt egen kokbok.

Mat & dryck 30 november 2021 20:05

Själv har Pernilla Widegren varit smygvegan i hela livet. Men i slutet av 2017 löpte hon linan ut och öppnade Stora Ego i Visby. Och eftersom hon har trogna kunder på restaurangen finns det redan ett kundunderlag för en receptsamling. Men fler ska frälsas. Så för att nå så många som möjligt blir det inte bara en konventionell kokbok. Den kommer även som E-bok med videos till recepten.

– E-boken kommer vara i filmformat medan den tryckta versionen kommer ha en QR-kod till recepten. För det är inte bara recept med en bild som öppnar ögonen för den växtbaserade världen. De kommer ihop med en video. Så när man läser min kokbok får man se hur man faktiskt lagar maten också, säger Pernilla Widegren.

Det känns som ett rejält nytänk?

– Ja, det känns som att jag har kommit på en jättebra grej. Det är bara för att jag har saknat det här själv. Jag kollar ofta filmer från USA och får min inspiration i vegotänk därifrån. Sen skapar jag mina recept. Böcker har man ju gärna med, men man läser dem inte. Idag googlar man istället.

Men konceptet är faktiskt smartare än så. Får man en idé om att man ska spisa veganskt när man står i affären är det bara att öppna kokboken i mobilen och ladda hem inköpslistan till valfri rätt. Sen kan man rafsa ihop det man behöver och gå hem och ställa sig vid kastrullerna.

Pernilla Widegren har skickat iväg boken till flera förlag och hoppas förstås på napp. Men den som vill lära sig allt om veganska godsaker behöver inte oroa sig. Kokboken som heter The Plant Based Rescue Kitchen kommer att ges ut hur det än går med den saken. Och om du undrar vad rescue står för är det inga konstigheter. Bara att man även ska kunna använda grönsaker som annars riskerar att åka i soporna. 

– Nu har vi sammanställt allt och gått ut till förlagen som ger ut kokböcker. Vi har skickat till alla de stora. Handlingstiden är lång, men det är ett långsiktigt projekt. Fast vi kommer trycka en liten upplaga själva först. Bara vi hittar ett tryckeri på ön. Men det känns som vi kommer jobba med det här forever. Det är jätteroligt att skapa recepten, plåta, filma, och klippa.Och sen lägga upp dem, säger hon.

Man får nog säga att Pernilla Widegrens kokbok ligger i tiden. Allt fler väljer att äta vegansk mat och trenden sprider sig som en präriebrand. Men för att det ska vara en sund kost krävs det förstås att man ersätter näringsämnena från kött, fisk och fågel. Det är dock inga problem att få i sig nyttigheterna från växtriket, bara man tänker till när man komponerar matsedeln. Enligt Livsmedelsverket viktigast att hålla koll på vitamin B12, D-vitamin, riboflavin, järn, zink, kalcium, selen, jod, omega 3-fetter och protein. Men till och med de som är flitiga på gymmet klarar sig utan kotletter. 

Det finns ju många konservativa gubbar som mig, kan vi verkligen leva på grönsaker och blast?

– Jag kan säga dig att när jag öppnade min veganska restaurang så trodde jag att det bara skulle komma folk som redan kunde det här. Men mitt största kundunderlag är medvetna män. De tycker att det är svårt att laga vegomat själva och testar våra luncher. Sen märker de att man känner sig lätt och fräsch efteråt, och tänker "fan, det här var ju gott och jag blev inte trött". De är återkommande och nu ska de få lära sig hur man fixar käket hemma. Men många gotlänningar skeptiska. Så visst är det en utmaning.

Men för kokboksförfattaren är inte Gotland stort nog. Inte Sverige heller för den delen. Så receptfilmerna kommer läggas på Youtube där de textas automatiskt med en Googletjänst. För där drar hon sin gräns. Pratar gör Pernilla Widegren på svenska, annars känns det larvigt. Även om hon vill nå ut internationellt.

– Anledningen till att vi sätter en engelsk titel är att vi ska bli lätta att hitta för dem som bor utanför Sverige. Idag är det ju enkelt att få spridning över hela världen tack vare internet. Men först svenska marknaden. Sen ska resten därute lära sig laga vego. Är produkten bra och folk tycker att den är intressant så delar de i sociala medier. Då tar det fart. Och jag tror inte att vegansk mat kommer bli omodernt. Bara booma hårt.

Blir recepten enkla?

– Busenkla! Det här rätterna kan alla från tonåringar till vuxna laga. Men det kommer även passa dem som är vana i köket.

Så nu bygger du upp ett litet vegoimperium?

– Ja, jag är självutnämnd vegodrottning, skrattar Pernilla Widegren.