Stort jubileumsår för Medeltidsveckan

I år är det dags för den 40:e Medeltidsveckan – och det ska firas. En vision om att sprida kunskap om medeltiden var starten på det som nu är Sveriges största historiska festival, med omkring 50 000 besökare och 600 programpunkter.

Riddare till häst är ett stående inslag under Medeltidsveckan.

Riddare till häst är ett stående inslag under Medeltidsveckan.

Foto: Therese Hübner

Kultur och Nöje2023-08-08 10:36

För att uppmärksamma att det är något extra med Medeltidsveckan i år läggs XL till efter.

– XL är beteckningen för 40 i romerska siffror och så är veckan extra stor i år, säger Simone Duvander som är producent och kommunikatör för Medeltidsveckan.

undefined
Gycklargruppen Trix har en uppskattad eldshow i Nordergravar på onsdagen kl 18.00 som du kan se utan festivalband, men en slant på Swish till aktörerna uppskattas. Det gäller att vara på plats i god tid.

Uppträdanden med musik, teater, eldshower och tornerspel är stor del av Medeltidsveckan, liksom marknader som sjuder av liv och stämning. Allt i Visbys medeltida inramning. I år finns ett nytt festivalområde vid Medeltidsarenan på Strandgärdet.

– Det är som att kliva in i en annan värld, som en sagobubbla, säger Simone.

Alla är välkomna att delta och ingå i gemenskapen – med eller utan medeltida kläder. Den som klär sig i historiska kläder kan få nya upplevelser och erfarenheter tack vare det.

– Det blir som en roll som gör att många vågar mer och möts på andra sätt, över generationer. Det är ett fint sätt att mötas och bygga broar, säger Simone Duvander.

undefined
Medeltidsveckan är alltid vecka 32.

Att Medeltidsveckan grundar sig i folkbildning genomsyrar festivalen än idag. I programmet finns många kurser, föreläsningar och prova-på-tillfällen.

– I år har vi tema mat och dryck, så extra många programpunkter har den inriktningen. Vad sägs till exempel om att lyssna på föredraget: Vad åt och drack övernaturliga väsen i myter, sagor och sägner?

Vad programmet innehåller är upp till olika medverkande som vill göra något, för Medeltidsveckan är en medskaparfestival. 

– Det är en stor mångfald och finns något för alla, som inriktningar mot barn, historia, hantverk och äventyr.

undefined
Temat på Medeltidsveckan 2023 är mat och dryck.

Ett exempel på medskapande är årets utställning om Medeltidsveckans 40 år.

– Den finns tack vare en initiativtagare som har ordnat en studiecirkel. Vi har hjälpt till genom att leta i våra arkiv.

Simone Duvander har varit på Medeltidsveckan under de senaste trettiotre åren och har sett hur marknaden har vuxit i omfattning. Nu går det mesta att hitta här vilket göra att fler och fler klär sig medeltida.

– Det här är verkligen ett av Gotlands häftigaste evenemang.

undefined
Riddare till häst är ett stående inslag under Medeltidsveckan.

Guldkantat tornerspel

Tornerspelet är ett stående inslag i Medeltidsveckans program. Här får du se kraft, fart och skicklighet när riddarna i samspel med deras hästar gör upp i dueller. Det är Sveriges bästa riddare du får se, för Riddarsällskapet Torneamentum har nämligen vunnit SM-guld i tornerspel i år, liksom flera år tidigare.

Under tornerspelet får du också se skickliga bågskyttar. Gutars bågskyttar har också vunnit SM-guld i år, vilket gör att årets tornerspel är riktigt guldkantat. Ett av årets tornerspel kommer vara extra spektakulärt för att uppmärksamma att det är ett jubileumsår. Två föreställningar innehåller inslag av eld. 

undefined
På det fartfyllda tornerspelet får du se skickliga riddare i samspel med sina hästar.

Tornerspel i augusti:

Tisdag 1 augusti kl 19.00

Torsdag 3 augusti kl 19.00

Lördag 5 augusti kl 19.00

Måndag 7 augusti kl 20.20 Eld

Tisdag 8 augusti kl 20.20 XL Jubileum

Torsdag 10 augusti kl 19.00

Fredag 11 augusti kl 18.00

Lördag 12 augusti kl 20.20 Eld

undefined
Under tornerspelet visar också bågskyttar sin pricksäkerhet.
Tips till nya besökare

Här är Simones rekommendationer för dig som inte har besökt Medeltidsveckan tidigare och vill få en maximerad upplevelse:

Köp ett festivalband för att få tillträde till Medeltidsveckans utbud. Välj mellan ett veckoband, halvlängdsband eller dagband.

Besök marknaden på Paviljongsplan/Gotlandsänget.

Se tornerspelet på Strandgärdet.

Besök Kapitelhusgården för att äta något.

Se en föreställning i en ruin, exempelvis en eldshow.

Ha historiska kläder på dig om du vill. Det är en härlig känsla att smälta in.