Det gotländska lugnet -ett måste för Clara Klingenström

Clara Klingenström är tjejen från Garda som vann gotlänningarnas, och hela Sveriges hjärtan, när hon röstades fram till en femte plats i Melodifestivalen med låten “Behöver inte dig idag”. Trots flera svåra år med psykisk ohälsa, har hon alltid vetat att hon en dag kommer vara där hon är nu.

Konsert 1 maj 2021 06:55

Det är en av de första varma vårdagarna på Gotland, så varmt att jag och Clara kan sitta på en bänk utanför Almedalsbiblioteket och ta en kaffe i solen. När vi träffas är det bara dagar sedan Melodifestivalen ägde rum. 

När vi sitter där på bänken går en kvinna förbi och säger grattis till Clara. Hon säger att hon tycker att låten är bra. Och att hon gillar en av hennes andra låtar också. Clara säger tack och ler. 

Hon har inte riktigt hunnit smälta den succé hon åstadkom i landets största musiktävling.  

– Jag förstår ingenting, jag hade inte en tanke på att det skulle gå så här bra. Jag kan inte förstå att det är så många som fått upp ögonen för mig, säger Clara Klingenström och ler samtidigt som solen träffar hennes rosa hår. 

undefined
"Behöver inte dig idag" klättrade till en första plats på Svensktoppen i april. Senast en gotländsk artist låg etta på Svensktoppen var år 1990.

 

Hon har länge väntat på den dagen som hon kan kalla sig för artist och leva på sin dröm. Under uppväxten i Garda hade hon alltid musik och instrument omkring sig - då var det svårt att tänka att hon skulle bli någonting annat.  

– Jag har aldrig sagt att jag skulle vilja bli artist, jag har sagt att jag ska bli artist, så det här är verkligen en dröm som går i uppfyllelse. 

 

Hon minns den ständiga glädjen som fanns till musiken. De hade fester i trädgården där hela familjen spelade och sjöng tillsammans. 

 

– Det starkaste musikminnet jag har är när mamma och pappa spelade Imagine med John Lennon för mig första gången. Då var det ännu tydligare för mig att jag vill skriva musik och få andra att känna det jag kände när jag hörde den låten, berättar Clara. 

 

Men vägen till artisten som stod på Melloscenen och berörde en miljonpublik har varit allt annat än rak. Ångest började hon leva med redan i högstadiet på Högbyskolan i Hemse.

– Jag ville bort från mina känslor och försökte förtränga saker. Jag ville i väg från Gotland och flyttade till Stockholm. 

 

Clara Klingenström var 16 år och började på Rytmus musikgymnasium. Hon ville bo i en större stad, men fick snabbt hemlängtan till Gotland, naturen och kände sig liten utan familjen. 

– Jag fick en diagnos som sa att jag hade en depression och jag började då förstå att det inte går att fly från jobbiga saker, även fast jag byter miljö eller plats.

 

När hon kom hem var hon sjukskriven en längre period. Mitt i det mörka lärde hon känna den gotländska musikproducenten Tobias Fröberg som bland annat arbetat med andra artister som Peter Jöback, Ane Brun och Frida Hyvönen. 

– Han var schysst, vi satt bara och snackade och jag fick vara i hans studio och hänga. Han har blivit som en mentor för mig i musiken och är ännu en väldigt viktig person i mitt liv.  

undefined
Clara måste vara i lugnet på Gotland för att kunna skriva texterna till sina låtar.

Hon flyttade till Miami, där hon kom underfund med att hon ville skriva sina låttexter på svenska. Därefter blev det en flytt tillbaka till Stockholm. I början av 2019 skickade hon in singeln ”Ensam i en stad” till musikbolaget Freebird Entertainment som tyckte om den så pass mycket att hon blev signad av dem.

Inspiration till sina låttexter får hon av det egna livet och behovet av att sätta ord på sina känslor. Ångesten är något hon kan bota genom att sätta sig vid pianot och skriva musik. 

– Jag tror det har att göra med att musiken alltid har vari kopplat till något positivt. När jag får skriva kan jag slappna av, jag får prata till punkt och ingen avbryter mig. 

 

När Clara skrev Mellolåten “Behöver inte dig idag”, beskriver hon det som att hon var på den största botten i sitt liv. Hon hade då i många år levt destruktivt, dämpat ångesten med alkohol och droger och varit elak mot sig själv. 

– Jag har kämpat så länge med den här ångesten och fick aldrig den hjälp jag hade behövt. Då har alkohol funnits som ett sätt att bli lite glad och att få slappna av.

 

Hon levde också i ett destruktivt förhållande där hon blev slagen. 

– Jag fick höra av honom att jag inte är någon utan honom. Och när någon står och trycker in det i ens huvud, började jag till slut tro på det.  

undefined
"Det började gå bra för mig när jag började vara snäll mot mig själv".

Hennes familj som förstod att något var dåligt och att hon inte mådde bra drog hem henne till Gotland. De ville rädda henne från det destruktiva förhållandet och levnadssättet. 

– Då skrev jag “Behöver inte dig idag” för att hjälpa mig själv. 

 

Hon är i dag väldigt glad att hennes familj tog henne därifrån, även om det inte var känslan just då. 

– Jag var jäkligt arg på dem ett tag, för jag kände att de tog ifrån mig allt som jag behövde för att överleva, så kändes det. Men nu är jag så tacksam för det och förstår hur viktigt det är med stöd runt omkring för dem som befinner sig i ett destruktivt förhållande. 

 

Något hon skulle vilja säga till andra som befinner sig i liknade situationer:

– Säg upp bekantskapen med dem som försöker trycka ner dig. Tänk inte, bara dra och ta hjälp av dem som är bra. Och om man inte har någon så finns det organisationer som kan hjälpa till. 

 

På Gotland kunde hon känna lugn igen, börja läka från allt som varit och till slut hitta kärlek och lycka inom sig. Melodifestivalen fick henne att komma ytterligare ett steg längre bort från det destruktiva som fyllt hennes liv i flera år. 

– Det blev som en insikt för mig själv, att det faktiskt började gå bra för mig när jag började vara snäll mot mig själv. 

 

Hon berättar om den första veckan i Melodifestivalen när alla artister fick testsjunga sina låtar. I ett så kallat, viewing room, fick hon se hur hennes framträdande sett ut. Hon kom fram till att prova att sjunga låten och samtidigt se lite gladare ut. 

– Det hände något i mig då, när jag fick sjunga låten om och om igen när jag var glad. Jag gick från att känna en massa hat till det jag sjunger om, till att komma över det jobbiga och känna frihet. 

 

Hon slutade på en femte plats i den stora finalen av Melodifestivalen. “Behöver inte dig idag” har nu miljontals spelningar på Spotify och har sålt guld. Förutom det, har hon fått privata meddelanden där folk uttryckt tacksamhet till henne. 

– Folk har skrivit att jag ger hopp till dem med min låt och det gör att jag stärks ännu mer i mig själv. Det är personligen jättestort för mig och fantastiskt att jag kan hjälpa andra med min musik. 

 

Vi tar en promenad genom Almedalen i vårsolen, för att ta oss till strandpromenaden där fotograferingen till reportaget ska ske. Flera stannar upp på vägen, vinkar och hälsar grattis till Clara. 

En kille i tioårsåldern frågar om han får ta en bild med henne. Och andra ler på avstånd när hon går förbi. Stödet från gotlänningarna har varit enormt.

– Jag är så glad över att vara härifrån, att jag fått växa upp här nära naturen. Det finns inget ställe som är finare än Gotland, säger hon. 

undefined
Joel Essemyr, 10 år fick till en selfie med sin idol.

Favoritplatsen på ön är hemorten Garda som är kopplad till en lycklig tid. Hon var flera gånger med i den lokala musiktävlingen Tiljans Talanger och vann när hon var 14 och 16 år gammal. Sveriges radios “P4 Nästa” vann hon år 2012. 

– Tävlingarna gjorde att jag från tidig ålder fick stå på scen och det hade jag nog inte haft chans till om jag bott i en större stad. 

 

Nu när hon blivit äldre så har också Gotland stor betydelse för hennes musik, och framför allt för hennes sångtexter. 

– Jag måste skriva mina låttexter på Gotland. När jag gör samarbeten i Stockholm måste jag åka hem till Gotland innan jag kan börja skriva. Jag tror det handlar om att det är mer lugnt här, säger Clara Klingenström som nu fortsätter att producera låtar och så fort det går kommer hon ge sig ut på en Sverigeturné.  

 

 

Clara Klingenström

Gotländsk artist och låtskrivare från Garda på södra Gotland. I år kom hon på en femte plats i Melodifestivalen med låten ”Behöver inte dig idag” och med samma låt klättrade hon till en första plats på Svensktoppen i april. Senast en gotländsk artist låg etta på Svensktoppen var år 1990.