Härliga skördetider på Gotland

Härliga skördetider
Härliga skördetider

Sensommaren bjuder inte bara på ljumma vindar och varmt hav, det är också ett välsmakande tillfälle att upptäcka Gotland genom maten. Gör en gastronomisk upptäcktsfärd och fyll skafferiet med goda minnen.

Jordbruk 2 september 2023 12:54

Gotlands Skördefestival äger rum helgen den 2–3 september på Gotland Grönt Centrum vid Lövsta i Roma. Känn dofterna och smakerna och lär dig mer om hur maten kommer från jord till bord. En stor del av aktiviteterna vänder sig till barn och unga, men målet med festivalen är också att vara en kunskapsplattform för besökarna. Utställarna delar med sig av sina erfarenheter genom workshops med olika teman, och på den stora matmarknaden kan du fylla skafferiet med gotländska produkter. Förra året kom 13 500 besökare vilket gör detta till Gotlands största matfestival. 

undefined
Härliga skördetider

Skördetider är det förstås över hela ön så sväng in vid någon av alla gårdsbutiker där det laddas upp med nyskördat bara ett stenkast från åkern. Lök i alla dess former och färger, morötter, rödbetor, potatis, palsternackor och pumpor till Halloween kan du hitta vid exempelvis Stenstugu Gård i Hablingbo. 

Gotlands Tryffelfestival infaller helgen den 17–19 november och det är finalen på Gotlands tryffelmånad som inleds i mitten av oktober. 

Fredagen den 17 november förvandlas gallerian vid Östercentrum i Visby till en minimarknad där du kan lära dig mer om tryffel samt köpa tryffelprodukter. I Östergravar kan du se hur ett så kallat tryffelsök går till, alltså när specialtränade hundar söker efter tryffel. 

undefined
Skogens svarta guld

Lördagen den 18 november är Tryffelakademins högtidsdag som inleds med ett tryffelseminarium i Donnerska huset. Där delas det ut pris till Årets tryffelkock och till Årets hederstryffel. På eftermiddagen är det något så förnämligt som en tryffelceremoni i Domkyrkan där Visby Vokalensemble framför en specialkomponerad sång, och detta följs av en sexrätters tryffelmiddag på Clarion Wisby Hotel. 

Söndagen den 19 november anordnas tryffeljakter runtom på ön, till exempel i Roma, Rone, Hajdes och Etelhem. Häng med en erfaren tryffeljägare och en tränad tryffelhund och se hur de arbetar. Varje tryffeljägare har sin uppfattning om hur tryffeln bäst används i matlagning och under jakten resonerar ni kring hur man bäst lyfter fram den unika tryffelsmaken. 

undefined
Gotlands landskapsmåltid

Gotlands Landskapsmåltid utsågs nyligen. Det var länsstyrelsen som arrangerade tävlingen och initiativet kom från Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Den vinnande menyn ”tar oss med på en resa från hav till land” och genomsyras av den friska smaken från gotländska Stenkyrkeäpplen. Juryn gillade att måltiden innehöll id som är en historiskt viktig fisk på Gotland. Speltvete räknas som ett kulturspannmål som klarar av det torra gotländska klimatet. Ramslök har en given plats i det gotländska köket, liksom lamm, särskilt gutefåret vars namn på gutamål är ”hånnlamb”.

Förrätt: Tartar på rimmad id med rostade ängshasselnötter, äpple, ramslöksaioli och knäckebröd på speltvete. 

Varmrätt: Äppelbakat lammlägg från hånnlamb, rotfruktskaka med backtimjan, gotlandslinser i äppelsky, äppelchutney och Stafva covre. 

Efterrätt: Äppelglass på Stenkyrkeäpplen smaksmatt med kanel och kardemumma, serveras med rötbetskaramell, Ragnarpuffar och äppelcrunch.