Svensk gängman uppges ha mördats i Turkiet

Två gängkriminella män från Sverige ska ha skjutits vid ett kafé i Sariyer norr om Istanbul i Turkiet på söndagskvällen. "Det är för tidigt att uttala sig om hur det påverkar konfliktmiljöerna i Sverige", uppger polisen för TT.

Skottlossningen ägde rum i stadsdelen Sariyer i norra Istanbul. Arkivbild.

Skottlossningen ägde rum i stadsdelen Sariyer i norra Istanbul. Arkivbild.

Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Brott2024-03-18 00:27

En av männen avled och den andre skadades i benet, rapporterar flera turkiska medier. Vidare uppges tre misstänkta personer, som också beskrivs som svenska medborgare, ha flytt från platsen. En pistol och åtta hylsor uppges ha hittats i närheten efter skjutningen.

Bilder från platsen visar en stor polisnärvaro och avspärrningar utanför kaféet på söndagskvällen. Från ett tv-inslag under måndagen syns vad som ser ut att vara kulhål utanför byggnaden.

Kopplas till Foxtrot

I turkiska medier namnges de två personer som ska ha skjutits.

Den man som enligt uppgifterna ska ha avlidit pekas ut som en ledande person inom ett av de kriminella nätverken med bas söder om Stockholm. Han kopplas också till en av falangerna i den interna striden i Foxtrotnätverket. Även den andre mannen kopplas till konflikten inom Foxtrot.

Den man som uppges ha dödats tros ha varit föremål för långtgående mordplaner i Stockholmsområdet under förra året. Fyra personer åtalades för förberedelse till mord på honom i februari 2023, men friades för det i både tingsrätt och hovrätt. Mannen ska ha lämnat Sverige i samband med gripandena, enligt Expressen.

Kontakt med turkisk polis

Svensk polis har tagit del av uppgifterna och står i kontakt med turkiska myndigheter, uppger Buster Mirow Emitslöf, pressekreterare vid nationellt mediecenter för TT.

"Det är för tidigt att uttala sig om hur det påverkar konfliktmiljöerna i Sverige, men är givetvis något vi följer noga lokalt, regionalt och nationellt."

Samarbetet mellan svensk och turkisk polis är "allt mer etablerat" och man delar information löpande i lagföringssyfte, skriver Buster Mirow Emitslöf.

Söndagens skjutning inträffade i stadsdelen Maslak, där det även i september skedde en skottlossning med svenska gängkriminella inblandade. Även den händelsen kopplas till Foxtrotnätverket.

UD säger sig undersöka uppgifterna om skottlossningen tillsammans med generalkonsulatet i Istanbul, men kunde ännu vid 21-tiden på måndagskvällen inte bekräfta att svenska medborgare är inblandade.

Fakta: Minst 13 dödsfall kopplas till intern konflikt

Våren 2023 uppstod slitningar mellan Foxtrotledaren Rawa Majid och en annan ledande person inom nätverket, som ingått i Majids närmsta krets. Enligt polisen beror slitningarna troligen både på personliga motsättningar och osämjor kring brottsupplägg.

I september 2023 blev en grupp män, lojala med Majid, beskjutna i Turkiet. Kort därefter sköts mamman till mannen som Majid hamnat i konflikt med ihjäl i sitt hem i Uppsala.

Efter mordet fram till mitten av oktober skedde ett 50-tal grova våldsbrott och planerade brott som kopplas till den interna konflikten. Brotten har i stor uträckning riktats mot familjemedlemmar till de inblandade, men även tredje person har drabbats flera gånger.

Vid slutet av november 2023 kopplade polisen 13 dödsfall till konflikten.

Källa: Polis-pm om Foxtrotnätverket

Så jobbar vi med nyheterLäs mer här!