Lyxcamping för alla livsnjutare

Tälta med hotellstandard
Tälta med hotellstandard

Glamping betyder glamorös camping. Det handlar om att tälta med hotellstandard. Här får du som vill campa med guldkant, alltså slippa sovsäcken och det hårda underlaget och istället checka in i ett tält med schyssta sängar tips om var du kan glampa på Gotland.

Hotell & logi 8 augusti 2023 08:27

Ligga i tältet och titta ut över havet samtidigt som du lyssnar på vågorna och vindarnas sus, ja det kan du göra i vilket tält som helst, men när du glampar ligger du i en riktig säng och kan sträcka ut armen för en kall dryck från ett riktigt kylskåp. Vill du lyxa till det rejält kan du satsa på tält med eget badrum, men de flesta glampingställen har närliggande servicehus med toaletter och dusch. 

Havsängen Ljugarn har placerat sina vind- och vattensäkra canvastält endast 100 meter från stranden i Ljugarn som är en klassisk badort på sydöstra Gotland. Här finns gott om restauranger, tennisbanor, golf, sevärdheter och riktiga raukar på närbelägna Folhammars raukområde. 

Kneippbyn Resort Visby erbjuder glamping deluxe med AC, värdeskåp, pentrykök och till och med egen dusch och WC i de 30 m2 stora tälten som alla har möblerad veranda. Glampinggäster kan ta sitt morgondopp eller kvällsbad i poolen på det intilliggande Vattenlandet. Kneippbyn Sommarland är ett stenkast därifrån och förutom sportsliga utmaningar kan du förstås besöka Villa Villekulla eller ta en tur med en trampbåt.

Slite Strand resort ligger precis vid havet och strandpromenaden och har samtidigt gångavstånd till Slite centrum. Här väljer du mellan Glamping Oceanfront som är tälten närmast havet och Glamping Village som har delvis skymd havsutsikt. Tröttnar du på att titta på horisonten kan du aktivera dig med golf, surfing, SUP, segling, tennis, mountainbikes eller svettas på bastuflotten. 

Tips! Passa på att ta båten till Enholmen i Slite skärgård! Sommartid går det dagliga turer från bryggan och du kan även boka båttaxi dit. 

Surflogiet Tofta ligger precis intill Gotlands kändaste strand och här kan du aktivera dig så mycket eller så lite du bara kan. Surfa i solnedgången, slappa på stranden, glassa i gungan eller yoga innan massagen. Alla boenden har havsutsikt och Hästensängar, och det finns särskilda husdjurstält där du kan checka in tillsammans med dina pälsklingar. Barnen är välkomna att ta med hink och spade även till restaurangen vilket välkomnas av föräldrar som vill äta ostört.

Visby Strandby ligger cirka 1,5km från hamnterminalen. Tälten är inredda med en känsla av Orienten men när du tittar ut råder det ingen tvekan om att du befinner dig ett stenkast från Östersjön. Kylskåp ingår och maten lagas i servicebyggnaden som städas tre gånger om dagen under högsäsong.

Trend från kungligheter

Glamping må vara en hyfsat ny semestervariant för oss, men redan på 1500-talet kom en skotsk greve på att han skulle uppföra ett slags tält med bekvämligheter och tjusiga möbler från sitt slott när han skulle ta emot kung James den femte som kom dit för att jaga. 

När britterna åkte på safariresor på 1920-talet tog de med sig både badkar och champagne, och det erbjuds fortfarande lyxiga tältsemestrar för den som vill utforska vilda djur i Afrika.