Hitta lugnet på landet hos Three Phesants

Omringad av åkrar, hästhagar och fruktträd ligger Three Phesants Boutiqe B&B. Här möts den gotländska landsbygden med Sydafrika och Kina.

Hotell & logi 3 maj 2021 09:33

Det är fjärde året som Josefina Bergsten och Jerry McLean driver det lilla hotellet med fyra rum i Ekeby. Han kommer från Storbritannien, men är uppvuxen i Sydafrika. Hon kommer från Ulricehamn. De har bott i Hongkong i 25 år och nu har de hittat till Gotland. 

– Jag ville hålla på med turism och Josefina med regenerativ odling. Gotland bockade av mycket av det som vi ville åt, säger Jerry. 

En växande turismnäring, att det är soligt för att vara Skandinavien och ett bra odlingsklimat, var några av sakerna som övervägde att det blev en flytt till Gotland, trots att de aldrig hade varit här innan. 

– Gotland har varit rätt ställe att börja ett nytt liv, på en ny plats. Det har varit väldigt lätt att hitta vänner eftersom det är många nyinflyttade som bor i närheten, säger Josefina. 

undefined
Ägarna Josefina Bergsten och Jerry McLean lagar frukost till sina gäster i det stora köket på nedervåningen.

Huset är även parets hem och de lagar både frukost och middag till gästerna. På menyn finns bland annat röd, grön, vit och orange Napolitansk pizza och sallader med egenodlade grönsaker som serveras i den lummiga trädgården. 

– Vi odlar nästan all mat till menyn själva, andra råvaror som vi behöver försöker vi köpa från lantbrukare här på ön, säger Josefina som sköter den stora grönsaksodlingen med passion. 

– När vi skapade menyn tänkte vi på vad vi kan använda som går att odla här i trädgården, berättar Jerry. 

undefined
Baren där gästerna kan mötas.

Varför blev namnet "Three Pheasants"? 

– Det var den första vintern i huset och vi hade bara varit här i två månader. Vi satt i köket och det var massor av snö. Vi såg ut genom fönstret och där satt tre fasaner och åt solrosfrön, då fick det bli "Three Pheasants".

Paret har bott många år utomlands och resor har alltid varit en stor del av deras liv. Länderna och alla hotell de checkat in på har inspirerat dem till hur de vill att gästerna ska känna på deras B&B.

– Vi vill att det ska kännas familjärt. Hit ska man komma för att koppla av och mysa ner sig med ett glas vin, en bok och ha fina samtal med varandra, säger Josefina. 

undefined
Nu är det gästernas tur att läsa böckerna som Josefina och Jerry samlat på sig under åren.
Regenerativ odling

Regenerativ odling är ett sätt att odla som fokuserar på att bygga jordhälsa. Begreppet kommer från jordbruket, men kan också tillämpas av de som odlar för nöjes skull.
Tre grundläggande principer för regenerativ odling: 

 Håll jorden täckt. I första hand med levande, växande växter. I andra hand med täckmaterial.

Gräv inte. Minimera störning av jordstrukturen. Låt rötter vara kvar i jorden.

Odla många olika saker. Mångfald är bra för jorden. 

Källa: jordhälsa.se