Tryffeljakt ska locka fler att besöka ön på hösten

Tryffelmånaden har börjat och det är högsäsong för tryffel på Gotland och tidningen hänger med på en av alla tryffeljakter som anordnas.

Guidad tur 19 oktober 2022 13:59

Vid Etelhems kyrka möter Yvonne Höglund och Michael Isberg en grupp som har bokat in tryffeljakt som lördagsaktivitet. Några i gruppen bor på ön, ett par kommer från Borlänge och ett kompisgäng är från Stockholm. 

– Vi vill marknadsföra Gotland även på hösten. Vi är aktiva i Gotlands tryffelförening och i festivalen som avslutar hela månaden, säger Michael. 

undefined
Tryffelhunden Brio är rasen lagotto romagnolo och hittar mycket tryffel under Tryffeljakten i Etelhem.

– Vi vill att fler ska uppleva det här. Det är väldigt trevligt att vara ute i skog och mark och leta, säger Yvonne. 

Deltagarna går förväntansfullt mot marken där de förhoppningsvis ska hitta de gömda tryfflarna i jorden. 

De tre olika hundar presenteras som är anlitade för dagens jakt. Så fort de närmar sig området, tar det inte långt tid innan tryffelhunden, Brio, markerar och börjar gräva med tassarna i jorden. 

– Här finns det något, kommer någon hit med en sked?, ropar Yvonne. 

Snabbt är en av deltagarna på plats och börjar gräva med skeden runt markeringen som Brio gjort med tassen, och där har gruppen hittat sin första tryffel. 

undefined
Ett fynd av det svarta guldet.

På Gotland är det kalkhalten, pH-värde och det milda klimatet som gör att tryffeln trivs. På markerna i Etelhem finns dessutom fler anledningar. 

– Här finns det mycket ek och hassel och så sluttar marken, det verkar tryffeln gilla. De vill inte ligga för blött, det ska vara lagom med fukt, säger Yvonne. 

Bourgognetryffel är den vanligaste på Gotland och den som hundarna hittar under dagens tryffeljakt. Det finns fler sorter, med de är ovanliga att hitta. 

– Den här marken är det Tryffel of Sweden som arrenderar och då är de som tar hand om tryffeln och tvättar och rensar, antingen säljer eller gör tryffelprodukter av. 

Gruppens deltagare får köpa med sig av den tryffeln som de gräver upp. Cecilia Nyberg och Mikael Widén har varit med tryffelakademin och på tryffeldagarna, men det här är första gången de är på tryffeljakt. 

undefined
Cecilia Nyberg och Mikael Widén är glada att få hitta sin första tryffel på Tryffeljakten.

– Vi älskar tryffel så vi tycker det här är jättekul, säger Cecilia. 

– Ja, och det är kul att se hur det går till, jag har inte fattat exakt hur man gör innan, säger Mikael. 

Använder ni mycket av det själva? 

– Ja, men med måtta. Vi har ätit middagar där det blir för mycket tryffel, och det är inte gott, säger Mikael. 

De har två hundar som de hoppas kunna söka tryffel med så småningom. Yvonne har tre kurser under hösten där hon hjälper till att träna upp hundar att söka efter tryffel och säger att de flesta raserna skulle kunna bli tryffelhundar. 

– Har man nos och gillar att jobba, då kan man bli tryffelhund, säger hon. 

Tryffelhunden Brio har gått en av Yvonnes kurser och är rasen lagotto romagnolo som har ursprung i Italien och tryffelsök i generna. 

– De var vattenhundar och skulle hämta fåglar som sköts ner, men när de dikade ut Italien så lärde de om hundarna att leta efter tryffel i stället, säger Birgitta Ekvall, matte till Brio. 

Varför ville du ha en tryffelhund? 

– De är lagom storlek och att de har nånting att jobba med. Jag är inte så mycket för lydnad, så vi kör nosework och det tycker vi båda är vansinnigt roligt. 

Brio har hittat mycket tryffel under dagen och matte måste också vara koncentrerad. 

– Men man måste vara snabb att ta bort hunden från stället de markerar på, annars äter de upp tryffeln i stället. Han gillar det här, men han blir väldigt trött efter och sover hela eftermiddagen efteråt, säger Birgitta Ekvall. 

undefined
Bourgognetryffel är den vanligaste på Gotland och den som hundarna hittar under denna tryffeljakt.

 

Om tryffeljakten:

Du får kunskap om tryffel i marken, tryffel i maten och hur tryffelhundar arbetar. Under jakten får du chansen att dofta på upplockade tryfflar. Under jakten resonerar ofta deltagare och jägare kring hur man jobbar med hunden, hur man får fram tryffelns underbara smaker i matlagningen mm.

Under hösten anordnas flera tryffeljakter, boka via Destination Gotlands hemsida. 

Tryffelfestivalen är finalen på Gotlands tryffelmånad och i år genomförs den 18–20 november.