Thairauken i Tingstäde är parets gemensamma livsverk

Magnus och Boonpaeng "Aon" Christiansson driver tillsammans Thairauken i Tingstäde. Det är parets gemensamma livsverk och de har många tankar på att utveckla verksamheten ytterligare.
Magnus och Boonpaeng "Aon" Christiansson driver tillsammans Thairauken i Tingstäde. Det är parets gemensamma livsverk och de har många tankar på att utveckla verksamheten ytterligare.

För 18 år sedan träffades Magnus och Aon Christiansson i Thailand. Deras olika bakgrund har mynnat ut i mötesplatsen, restaurangen och butiken Thairauken i Tingstäde.

Gotland 11 maj 2021 12:57

Det är många som under åren har passerat genom Tingstäde och sett de thailändska och svenska flaggorna vaja utanför fastigheten på Mjölkgatan. Till huset finns det en skylt där det står Thairauken – och många vet säkerligen inte vad som ryms i lokalen.

Vi begav oss till socknen som året runt sjuder av liv för att ta reda på vad Thairauken är. I Tingstäde finns även Gotlandsägg, Överstekvarn och ett gäng andra företag.

– Det är bra drag i Tingstäde. Det är många företag och det finns allt här, vi trivs verkligen, säger Magnus Christiansson som tillsammans med frun Boonpaeng "Aon" är de som ligger bakom Thairauken. 

Paret träffades för 18 år sedan. Magnus Christiansson bodde då halvårsvis i Thailand och genom en kompis träffade han Aon. Under en tid umgicks de i samma gäng och därefter åkte de runt i Thailand.

– En dag frågade Magnus mig om jag ville följa med honom och se hur Gotland ser ut. Jag bestämde mig för att säga ja och när jag kom hit var det mitt i februari och grått överallt ... Det var stor skillnad att gå från grönskan i Thailand till Gotland, säger Aon Christiansson och fortsätter: 

– I dag tycker jag verkligen om livet på Gotland. Vi har våra två döttrar, mycket släkt och många att umgås med. Jag har även lärt mig att tycka om de olika årstiderna. 

För sju år sedan bestämde sig paret för att göra en gemensam satsning. Det var då som butiken Thairauken såg dagens ljus. De bor precis bakom affären.

– Vi tänkte ha en minilivs, men bestämde oss för att vi även var tvungna att ha en thaibutik. Det skulle inte gå att endast köra en minilivs, säger Magnus Christiansson.

Vad är historien bakom namnet Thairauken? 

– Haha, när det blev både minilivs och thaibutik funderade jag länge på hur jag skulle kunna få ihop Gotland med Thailand. Det var i samma veva som det diskuterades kring om Rauk Air skulle flyga från Bunge. Det var till slut därifrån som jag fick idén till namnet Thairauken. Sedan är "rauken" i vår logga den thailändska rauken som finns vid James Bond Island (i Phang nga bay, reds anm), berättar Magnus Christiansson som lite kuriosa.

 I fjol valde de att utöka verksamheten med en uteservering. Paret säger att det blev en succé och att planerna föll väl ut med pandemin.

– Vi kunde hålla avstånd och det blev verkligen räddningen förra sommaren. Nu kör vi take away-mat som vi lagar, men under sommaren kan man sitta där och äta, säger Aon Christiansson. 

Hur har det varit att som par få utveckla något tillsammans?

– Vi hyrde först här i Tingstäde och fick till slut köpa fastigheten. Vi har jobbat ihop allting från grunden och verkligen gjort det här tillsammans. Det hjälper förhållandet att göra någonting ihop, det är en livsresa som vi har gjort, säger Magnus Christiansson. 

Tre besöksmål i Tingstäde

Kutkäldu

"Det är en källa där man har badbalja och naturstig. Man brukar även ha barkbåtsrace för barnen ibland"

Tingstäde fästning

"Den är ju välkänd. Det är något som även är väldigt uppskattat för oss som bor här"

Polhemsgården

"Hela trädgården är väldigt fin. Det brukar vara det bästa midsommarfirandet, när det går att fira midsommar".

Bonustips: Ta med dina gäster till Lergrav. 

"När vi har besök från fastlandet brukar vi alltid ta dem dit. Det är så otroligt fint där"