”Socialt har golfen gett mig mer än något annat”

Lina Billing menar att golfen är en mer tillgänglig sport på Gotland än hur det är i Stockholm.
Lina Billing menar att golfen är en mer tillgänglig sport på Gotland än hur det är i Stockholm.

Lina Billing började som åttaring att spela golf på Slite Golfklubb, idag, nästan 30 år senare har hon spelat golf på college i USA, på den svenska touren, skaffat två barn med ett tredje på väg, vunnit Ö-spelen Island Games och satsar nu på ett andra guld när tävlingen hålls på Guernsey nästa år. Sedan ett år tillbaka bor Lina med sin familj på Gotland, här spelar hon så mycket hon kan och vill även ge sina barn chansen att få allt det bra som golfen har att ge.

Gotland 15 september 2022 10:40

Lina Billing började spela golf som åttaåring på Slite Golfklubb, hennes föräldrar var flitiga golfspelare och pappan drog med henne till banan under somrarna när de bodde i stugan i Lickershamn. Som barn lockades Lina av tävlingsmomentet och insåg ganska snart att det var väldigt kul att spela golf. 

– I början blev det mycket kastade klubbor och ilska men med hjälp av Staffan Magnusson på Slite GK hittade jag glädjen i sporten. Att vara utomhus och att tävla lockade mig mycket som barn och gör det fortfarande. Mitt äldsta barn, sjuåringen tar jag med ibland till golfbanan och han börjar sakteligen att orka svinga klubban men det krävs ju mycket fokus och tålamod att ta med sig ett barn till banan både för min son och mig, säger Lina.

undefined
Lina Billing satsar nu mot att vara med på Island Games på Guernsey 2023.

Socialt har golfen gett Lina mer än något annat i hela livet. Hon har träffat massa olika personer i olika åldrar och samhällsklasser, fått upptäcka Sverige och världen och fått bra träning, både mentalt och fysiskt samtidigt som hon kan vara utomhus och röra på sig. Det är något som hon även vill ge till sina barn. Lina försöker inte tvinga ut sin sjuåring på banan utan hon blandar spelandet med lek. På Visby Golfklubb, som Lina är medlem i, har de satsat på lektraktorer som barnen kan roa sig med mellan slagen. 

– Han får leka samtidigt som vi tränar på puttar eller slår något slag på rangen, sen får han hålla på så länge han tycker det är kul. Nästa år ska han vara med i juniorverksamheten här som jag tror blir bra, säger Lina. 

Under somrarna på Gotland spelade Lina golf nästan varje dag under sin uppväxt men i Stockholm där familjen bodde resterande året blev det inte så mycket spel som Lina önskade. 

– Golfen är mer lättillgänglig på Gotland än i Stockholm och det är svårare att komma ut ur stan, här finns det alltid någon att samåka med. I Stockholm skulle man åka kommunalt och det var krångligt på sitt sätt. När jag var 18 blev jag tillsammans med en kille som var golftränare och han peppade mig att spela på college i USA samtidigt som jag pluggade idrottshälsa och anatomi där, säger Lina. 

undefined

Vistelsen i USA var en bra upplevelse för Lina, hon kunde lägga mycket tid på sporten och när hon kom hem var suget att satsa på en golfkarriär i Sverige stor. 2012-2013 åkte Lina runt och tävlade på den svenska touren, men kombinationen att plugga till sjukgymnast och satsa på elitgolf var svår. Hon tränade fyra timmar per dag men det var det där sista, de iskalla nerverna som golf kräver som det föll på.

– Jag var lite för hetlevrad och blev för nervös så när det gällde på tävling upplevde jag aldrig att jag riktigt fick till det så där sista som jag kunde annars, säger Lina. 

undefined

Efter att ha spelat på Slite GK till en början bytte Lina till Visby GK när hon bestämde sig för att satsa på golfen. Där fick hon chansen att spela med andra tjejer som också hade höga ambitionsmål. Ville hon komma vidare så var det på Visby GK Lina skulle spela, där fanns hela gänget att träna och tävla med. 

2011 kom Linas och hennes lag från Visby GK trea på Island Games som arrangerades på Isle of Wight, samma år vann Sara Larsson singeln och säkrade ett guld till Gotland. Lina fick blodad tand och satsade på nästkommande Island Games som skulle spelas på Bermuda 2013.

– Två år senare åkte vi till Island Games på Bermuda och det blev magiskt, det var en drömplats och jag fick spela bra golf. Mycket av den träning jag lagt tid på de senaste åren betalade av sig under den tävlingen och jag vann, jätteförvånad var jag. Jag tror det var för att jag lyckades hålla nerverna i schack, mycket på grund av att vi var ett så kul gäng. Det är min största golfupplevelse som gav absolut mersmak och jag hoppas att det inte var mitt sista Island Games, säger Lina.

undefined

För att vara med och tävla i Ö-spelen måste man vara född eller skriven ett år på Gotland. Numera bor Lina här permanent sen ett år tillbaka så om de ska skicka ett golfgäng till nästa Island Games så vill hon gärna vara med och slåss om en av de platserna 

– Nu satsar jag på Island Games 2023 på Guernsey. Efter jag fött är det hårdträning hela våren som gäller, nu försöker jag vara med så mycket jag kan på våra träningar som är två gånger i veckan. Det är ambitiös elitträning så det gäller att lägga in en extra växel med en bebis då. Jag skulle inte åka iväg om jag inte tror att jag kan ta medalj och jag satsar på guld, jag vill ju uppleva det där en gång till, det var så fantastiskt! Det vore jättehäftigt och helt maxat att vinna igen, säger Lina.

undefined
Lina Billing menar att golfen är en mer tillgänglig sport på Gotland än hur det är i Stockholm.