Så vill de utveckla Krusmyntagården ytterligare

Det finns stora planer för Krusmyntagården i framtiden.
Det finns stora planer för Krusmyntagården i framtiden.

Krusmyntagården har i sommar satsat på en ny restaurang och ytterligare på sin trädgård. Målsättningen är att det ska bli ett nytt vattenhål för besökarna.

Gotland 9 augusti 2021 16:41

Karl Törngren och Joachim Kuylenstierna tog för några år sedan över Krusmyntagården och har sedan dess arbetat med att utveckla en av Gotlands mest kända turistdestinationer. 

– Jag började arbeta här sommaren 2000 och blev året runt-anställd fem år senare. Jag började arbeta för den dåvarande ägaren Lena Blomquists pappa Kalle på Signalen, men jag sa upp mig när det blev nya ägare. Efter några månader ringde Lena och frågade om jag ville börja här, säger Kerstin Olsson och fortsätter: 

– När Karl tog över gav jag honom ett år och skulle se hur det utvecklades. Det blev så bra att jag bestämde mig för att fortsätta. 

Vad tycker du är storheten med Krusmyntagården? 

– Det är att det finns något för alla! Jag tror människor känner sig välkomna här och att det känns så avslappnande. Sedan är det så roligt att Fabian och Penda driver GT-villan, jag säger till alla att det är två 25-åringar som driver det. Det är jätteroligt!, utbrister Kerstin. 

Fabian Olli Johansson har bland annat blivit utsedd till Årets unga kock och arbetat på både Lilla Bjers och Rot på Gotland. Dessutom har han restaurangerfarenhet från Stockholm och utlandet. 

– Krusmynta är som hemma för mig. Det är platsen som jag själv sprang runt på som liten, jag umgicks mycket med Lenas dotter Linnéa och det ska bli väldigt roligt att få göra det här nu. 

– Det är en plats som man ska kunna hänga under flera timmar på och ha det väldigt bra. 

All mat på GT-villan lagas på ett utekök. Restaurangen stänger för säsongen på lördag, 14 augusti. 

– Det är en fantastisk vy från restaurangen och 30 platser, säger Fabian Olli Johansson.

Ägaren Karl Törngren säger att det framöver finns stora planer för Krusmyntagården. Men att allt måste ske etappvis. Tills år har det nya företaget Krusmyntagårdens Hortikultur AB startats. 

– Vi smygstartar i år med det och tror att det är en bra kombination med vår fantastiska trädgård. Det är bara så fint här, det är så jag vill ha det hemma. Det blir enklare att sköta vår egen trädgård och vi hoppas att fler vill ta del av våra tjänster, säger Karl Törngren och berättar att man kan få hjälp av dem att utforma sin egen trädgård. 

Framöver finns det även andra planer för Krusmyntagården.

– Det finns fortsatt en plan på att bygga ett växthus här på Krusmynta, vi vill även flytta parkeringen och få trevligare ytor för alla besökare. Vår långsiktiga målsättning är att bli mer och mer som Rosendals trädgårdar, säger Karl Törngren. 

Om Krusmyntagården

Redan 1969 anlades trädgården på Krusmyntagården av Ingeborg Lingegård och det finns runt 200 olika växtarter. 1981 köptes Krusmynta av Lena Blomquist som valde att bosätta sig där, utveckla gården och även bygga en restaurang. 

2017 köptes Krusmyntagården av de nuvarande ägarna Karl Törngren och Joachim Kuylenstierna.