När du vill ta ett dopp i ett kalkbrott

På Östersjöns eget kalkstenshawaii kan du förstås bada vid en av öns alla vackra stränder, men du kan också ta ett dopp i ett kalkstensbrott. Flera av de nedlagda kalkbrotten fungerar idag som badplatser och det är populärt att åka dit för en svalkande simtur.

Follingbo kalkbrott

Follingbo kalkbrott

Foto: Arkiv

Gotland2023-07-21 10:28

Kyrkor och kalkpatroner
Den gotländska berggrunden består framför allt av kalksten. Historiskt sett har gotlänningarna använt bergarten ända sedan medeltiden. Många av Gotlands 92 kyrkor sträcker sig stadigt mot himlen tack vare kalkstenen de är byggda med. I början bröt gårdarna egen kalk och brände i små milor. 1600- och 1700-talet benämns som ”Kalkpatronernas tid” eftersom det var då rika borgare utökade sin förmögenhet genom att utvidga kalkstensbrytningen och exportera.

Under 1900-talet exporterade man kalk till stålindustrierna, och idag skeppas den iväg i form av exempelvis cement. Kalkindustrin är fortsatt stor på Gotland, bara på Heidelberg Materials i Slite arbetar cirka 230 personer. Varje dygn tillverkas ungefär 7 000 ton cement vilket ger hela 2,5 miljoner ton per år. 

Vad är ett kalkstensbrott?
Det är platsen där man bryter eller har brutit kalksten. Under mitten av förra seklet övergick man till stordrift och de mindre brotten lades ned. Kalkbrotten vattenfylldes så småningom och förvandlades till en slags insjöar omgärdade av kalkstensväggar. 

Varför bada i ett kalkstensbrott?

  • Du slipper algblomning och maneter. 
  • Vattnet är ofta varmare än i havet. 
  • En annorlunda badupplevelse jämfört med strandbaden. 
undefined
Kalkbrottet Blå lagunen

Populära brottsplatser

Blå lagunen, Ar
Det har fått sitt namn av färgen på vattnet. Kombinationen sol och kalkbrott ger ofta en turkosliknande nyans och många av lagunens besökare förundras över känslan av att befinna sig utomlands. 

Vägbeskrivning: Ta väg 148 till Lärbro och sväng mot Kappelshamn. Följ skyltning mot Fleringe, sedan mot Blå lagunen.

Tänk på att det här är ett av de populäraste kalkbrotten så vill du undvika parkeringskaos ska du välja en molnig dag eller åka dit under lågsäsong. 

Visste du att?
Blå lagunen ligger intill Bäste träsk som är Gotlands största insjö. Notera att träsk är den gotländska benämningen för insjö. 

Bläse kalkbrott
Passa på att besöka kalkbruksmuséet intill. Här kan man också köpa fiskekort. 

Vägbeskrivning: Ta länsväg 148 mot Lärbro. Sväng mot Kappelshamn och sedan mot Bläse. Det är skyltat från Bläse kalkbruksmuseum. Eftersom det är bommar får man gå en bit. 

undefined
Follingbo kalkbrott

Follingbo
Populärt bland ungdomar och alla som vill ta ett snabbt bad nära stan. Ligger cirka fem minuters bilväg söder om Ica Maxi, bakom folkracebanan. Över åtta meter djupt på vissa ställen. 

Vägbeskrivning: Ta länsväg 143 mot Roma. Sväng vänster mot Svaidestugan och ta sen tredje skogsvägen till höger. Även här finns det bommar så man får gå sista biten. 
 

Hejdeby
Ligger också nära Visby och är grundare än de andra kalkbrotten. 

Vägbeskrivning: Ta väg 147 mot Slite och passera infarten mot Dalhem. Sväng vänster på en grusväg cirka två kilometer från Visby. 
 

Smöjen, Hellvi
Här finns flera kalkbrott och i ett utav dem kan man simma in i en gammal kalkbyggnad. 

Vägbeskrivning: Åk väg 148 mot Lärbro. Sväng av mot Hellvi och Kyllaj, styr sen mot S:t Olofsholm. Efter några kilometer svänger du vänster och siktar mot vindkraftverken som ligger precis intill. 

undefined
Kalkbrottet Blå lagunen

Tänk på att

  • Hoppa/dyk inte ned i stenbrotten för du kan landa på ett stenblock eller järnskrot. 
  • Parkera inte på vägen eftersom det kan blockera framfarten för räddningstjänsten. Det är ofta smala, gropiga grusvägar till kalkbrotten. Respektera de parkeringsanvisningar som finns – är det redan fullt kan du testa ett annat kalkbrott idag. 
  • Vattendjupet snabbt kan sjunka till mellan åtta och tolv meter. Du bottnar sällan och bör därför vara simkunnig. Badande barn behöver vakande vuxna i närheten. 

Ta cykeln!
Så slipper du leta parkering. Om du inte orkar cykla hela vägen till ditt favoritbrott kan du parkera nån kilometer därifrån och cykla sista biten. 

Lagliga mordhögar
Kullarna som syns runt gamla kalkugnar innehåller rester efter bränningen och kallas för mordhögar. Det var på mordhögen man slängde stenpartier som inte bränts eller som bränts för hårt.