Monica Sundberg om Hotell Romantik och kärleken till ön

Monica Sundberg blev känd för svenska folket när hon badade naken i ett vattenfall i Hotell Romantik, SVT:s serie om hur ett gäng 65-plussare åker till Schweiz för att finna kärleken. Monica är uppvuxen i Lojsta på södra Gotland, och även fast hon bott på fastlandet och utomlands större delen av livet släpper hon aldrig tagit om sin hemö.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2023-06-02 13:43
undefined
Monica får ofta komplimanger för sina kläder. Många skriver och frågar var hon köpt dem och om hon fått hjälp av en stylist. Mode är dock ett av Monicas stora intressen och hon tänker ut alla kombinationer själv. Inför Carina Bergfeldts talkshow uppmanades hon att ha något färgglatt på sig för det gör sig bra i TV. – Jag kom dit i limegrön kostym, knallröda skor med guldklack, röda naglar och knallrött läppstift. Alla andra var helt svartklädda så jag satt där som ett jäkla stoppljus! skrattar Monica med glimten i ögat. – Men jag tycker ju om färg så jag var ju mig själv.

Hon hade aldrig medverkat i TV tidigare, men när Monica Sundberg debuterade på våra skärmar gjorde hon det med besked. Här kom en 73-årig blondin med lika färgstark personlighet som färggranna kläder och som på klingande gotländska charmade både tv-tittarna och de medverkande herrarna, framför allt Rooger Strömberg. De fann varandra redan i första avsnittet och blev snabbt ett par under inspelningarna på Berghotel Schatzalp i Schweiz. Tv-teamet följde deltagarna vart de än gick så efter ett tag tänkte Monica inte på att de var där, inte ens när hon skulle bada i ett vattenfall med Rooger. De fick ”feeling” och kastade av sig kläderna. 

Tvekade du någonsin inför att bada naken i tv?

– Jag kände mig väldigt avslappnad både med Rooger och teamet, och lite får man bjuda på om man är med i ett sånt här äventyr. När man kommer upp i åren bryr man sig inte lika mycket om ytlig bekräftelse som när man var yngre. Man är sig själv helt enkelt, det som hänger det hänger, och så får det vara. 

Hotell Romantik började sändas i januari och efter det har inget varit sig likt för Monica. 

– Man vet aldrig hur ett sånt här program ska tas emot, men det blev ju succé.

Bara det senaste halvåret har hon medverkat i radions P3 och P4, Efter fem samt Nyhetsmorgon i TV4, Carina Bergfeldt i SVT, stor intervju i DN där hon hamnade på löpet precis som på Aftonbladet där hon sammanfördes med sexologen Malena Ivarsson. 

– Det var ingen annan som vågade ställa upp, men jag tänkte att det är väl inget konstigt att prata om sex för seniorer.

Reportagen fick stor uppmärksamhet och citerades i andra tidningar och sociala medier. Monica fick övervägande positiv respons men det fanns dem som opponerade sig och menade att det var ett opassande ämne. 

– Det finns gamla konservativa kulturpersoner som inte tycker att man ska prata om sex efter 60, men det berör ju miljontals människor. Det är härligt om jag kan inspirera till nåt som är bra! Vissa tror att livet som pensionär är tråkigt, men det blir vad man gör det till. 

undefined
– När man kommer upp i åren bryr man sig inte lika mycket om ytlig bekräftelse som när man var yngre. Man är sig själv helt enkelt, det som hänger det hänger, och så får det vara.

De som gladdes åt Monica och Roogers romans blev nog lite snopna när romansen var över. Inspelningarna ägde rum förra sommaren så för Monica hade det gått lång tid mellan Roger och hennes nya kille, men tittarna blev överraskade när hon avslöjade honom i Carina Bergfeldts talkshow i SVT. Det var Faustino ”Tino” Borg Teroni, en av de andra deltagarna i Hotell Romantik. 

– Här händer det grejer, vet du. Det står inte still inte bara för att Rooger är borta ur leken!

Tino spanade in Monica redan i Davos, men som den gentleman han är ville han inte gå emellan henne och Rooger. När hela gänget samlades för en återföreningsmiddag hamnade Monica bredvid Tino. När han fick höra att det var slut med Rooger bjöd han ut henne på middag på direkten och de dejtade i smyg tills de trädde fram i SVT.

– Det är här och nu som gäller. Vi träffas och det känns bra. Vad har man att förlora i vår ålder? Det är bara att köra! 

undefined
– Det var ingen annan som vågade ställa upp, men det är väl inget konstigt att prata om sex för seniorer. Det berör ju faktiskt flera miljoner människor. Det är härligt om jag kan inspirera till nåt som är bra!

Samma sak tänkte Monica när hon efter många år med arbeten inom vården och psykiatrin for till Spanien för att jobba som reseledare. Guidebussarna byttes sedan mot flygplan när hon checkade in som flygvärdinna på SAS. Det var i kabinen som hon träffade sin före detta man, en pilot som hon var gift med i 25 år, och de har två vuxna döttrar tillsammans. 

Under våren har Monica tågluffat med sin nyfunna vän Annika Cripps som också medverkade i Hotell Romantik. De har även startat en Youtube-kanal tillsammans. Monica har fått många förfrågningar av olika slag och ska även jobba med evenemang för 60-plussare. 

– Som pensionär behöver man verkligen lite extraknäck för att dryga ut kassan.

Hon har även fått erbjudanden om att marknadsföra olika kosttillskott och preparat för torra slemhinnor.  

– Jag behöver egentligen inga hjälpmedel, men ska förstås testa och se om kroppen kan fungera ännu bättre. Min gynekolog är helt fascinerad av min fysiska hälsa. Jag vet inte hur jag är funtad, men jag är som en 50-åring rent fysiskt, och har aldrig behövt östrogenbehandling eller liknande.

– Jag inbillar mig att om man har gnistan kvar så funkar kroppen. Man får bara inte falla ihop och tänka att man inte kan ha sex i den här åldern, utan man måste hålla igång på något sätt. 

undefined
– Jag minns hur jag gick direkt från Burmeister till Norderstrand. Man tog med en filt och sov på sanden. Sen vaknade man jättesvettig när solen stod rakt över en!

Pensionärslivet inleddes redan när Monica var 60 år, som flygvärdinna slutar man jobba tidigare. 

– Då hade jag en privat pension som räckte i några år, så jag levde gott. Åkte till Kuba i omgångar och stannade där i flera månader. Bodde billigt, tog salsakurser och dansade dagarna i ända. Men den pensionen är slut för länge sen så det är nu efter 70 som man verkligen får tänka på hur man lever. 

undefined

Idag bor Monica i Uppsala men har en övernattningslägenhet i Gamla stan i Stockholm, där hon tillbringat ovanligt mycket tid på grund av framgångarna med Hotell Romantik. 

– Att få en helt ny karriär i den här åldern är ju helt makalöst! 

Under våren publicerades en kampanj där Monica poserar i underkläder. 

Hur känns det att debutera som fotomodell vid 73? 

– Fantastiskt kul! För ett år sen hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle få vara med om detta!

undefined

Det trodde hon nog inte under uppväxten i Lojsta heller, även om hon alltid vetat att hon ville ut och se världen. Efter gymnasiet på Säveskolan i Visby lämnade hon Gotland och kom in på Balettakademin i Stockholm. 

– Då tänkte jag bli danspedagog, men jag började dansa först när jag var 18, så jag fick inte upp benen tillräckligt högt när jag dansade balett. Dessutom har jag korta muskler! Det var en prövande tid men jag är glad att jag har den egenskapen att jag alltid är positiv, även när livet är jobbigt.

Monica har fortsatt att dansa genom livet, dels genom olika kurser runtom i världen men också på fritiden.

– Jag älskar verkligen att dansa! 

undefined
Sommaren med Monica. Lojsta-tjejen Monica Sundberg har rest över hela världen men varje sommar är destinationen given, hem till Gotland.

Gotland har lockat hem Monica i flera omgångar. Hon har vikarierat som gympalärare på Högbyskolan och Solbergaskolan, dessutom jobbade hon natt på Visby lasarett under tolv somrar.

– När jag inte vakade på ”lassis” på nätterna var jag ute och dansade. Jag minns hur jag gick direkt från Burmeister, Borgen eller Solhem till Norderstrand. Man tog med en filt och la sig och sov på sanden. Sen vaknade man jättesvettig när solen stod rakt över en, säger Monica och skrattar högt åt minnena. 

undefined
– Vissa tror att livet som pensionär är tråkigt men det blir vad man gör det till.

Monicas guide

På somrarna brukar jag bo hos min väninna Britt Hörding som har sitt barndomshem i Linde. Det är så lyxigt för Britt lägger upp rutten och jag bara hänger med. Britt är otroligt duktig på att finna mysiga fik och loppisar, och hon tar mig ut på okända vägar och hittar gömda stränder. Ibland tar vi en heldag på östra Gotland, dagen efter utforskar vi Sudret, sen blir det en tur på norr, sådär håller vi på. Britt lägger ut många tips på Instagram @gotlandsbritt 

Monica utbildade sig till massör i Kalifornien och har jobbat både hos Elizabeth Arden i San Fransisco och på Sturebadet i Stockholm.
Monica utbildade sig till massör i Kalifornien och har jobbat både hos Elizabeth Arden i San Fransisco och på Sturebadet i Stockholm.
Om Monica Sundberg

Redan som liten tös i Lojsta på Sudret visste Monica att hon ville ut och se världen. Strax efter studenten lämnade hon ön men återkommer alltid för hon är gotlänning i själ och hjärta. 

FAMILJ Två döttrar, tre syskon och en moster.

INTRESSERAD AV mode, resor och hälsa. Tränar på gym. 

INGET GOTLANDSBESÖK UTAN Ekstakusten.

FAVORITFIK Café Gula Huset i Visby är så litet och gulligt. 

EN FAVORIT Wolter keramik i Linde som ligger nära mitt barndomshem i Lojsta.

INSTAGRAM: @monicabq

YOUTUBE: @livetefter65