Lotta Lagercrantz ställer ut på Öppna Ateljéer

Konstnären Lotta Lagercrantz älskar skapandet och stortrivs på Storsudret. Hon har sålt över 1500 konstverk och har ännu tankar på att gå i pension.

Gotland 9 maj 2022 10:14

Lotta Lagercrantz, 75 år, har hittat hem på den gotländska landsbygden. Sedan barnsben har hon drömt om att en dag få bo året runt på Gotland – 2011 blev drömmen verklighet när hon och hennes sambo Wilhelm Östberg flyttade till Vamlingbo. 

Där kan hon odla, han kan skriva och tillsammans lägger de en stor del av sin tid på att odla. Men det är ännu konstskapandet som är Lottas huvudsyssla. Hon säger att det inte är något som man bara kan sluta med.

– Nej, jag kommer att fortsätta måla livet ut. Jag kan inte se hur livet skulle se ut om jag inte fick måla, säger Lotta och tittar ut i sin stora ateljé som hon byggt i ladan som tidigare var en höskulle. 

Var det alltid självklart att det var konstnär som du skulle bli? 

– Haha, det var antingen det eller jordbrukare. Men så blev jag djurallergiker som barn och då fanns det inget riktigt val. Mina föräldrar blev glada över att jag skulle bli konstnär också, de har alltid stöttat mig i det. 

Lotta Lagercrantz utbildades vid Konstakademin under fem år och har bland annat ställt ut på flera platser runt om i landet och ligger bakom installationer som synts i såväl Sankt Jacobs kyrka som på Karolinska sjukhuset. Under åren har hon sålt en stor mängd tavlor och när hon räknar kommer hon fram till att det är runt 1 500 konstverk som nu finns i olika hem och offentliga miljöer.  

– Det är roligt när människor ringer till mig och berättar om var de har mina målningar eller konstverk. Då får jag ofta berätta om hur jag tänkt, ofta kommer jag tillbaka till de tillfällen då jag skapade just det de frågar efter. 

De flyttade till sin gård 2011 och under ett år renoverades ladan till ateljé, verkstad, bibliotek och skrivarstuga. I Stockholm hade de haft ateljé, bostad och arbetsrum på olika håll. På gården kan nu allt samlas till en fin kombination av skapande och liv.

Under många år bodde de utanför Stockholm och hade sommarhus på Gotland. Nu säger Lotta att hon verkligen hittat hem. 

– Jag stortrivs här! Och det är en fantastisk miljö att få arbeta i och just i år har jag målat väldigt mycket åkrar. Jag tycker det är intressant att få kombinera odling med konst. 

Har det varit bra för konstnärsskapandet att flytta till Gotland? 

– Ja, men det skulle jag nog säga! Årligen säger jag väl runt 30 tavlor och det är många som tycker att vi har det väldigt mysigt här i Vamlingbo.

Hon är en av alla konstnärer som i år kommer att vara med när Öppna Ateljéer återstartar efter pandemin. I år kommer veckan att arrangeras mellan 26–29 maj och då är det konstnärer, konsthantverkare och formgivare runt hela ön som deltar. 

Konstnärssrundan Öppna Ateljéer grundades redan 1994. 

– Jag ser väldigt mycket framemot det! Ett helt fantastiskt evenemang som verkligen enar ön. Det är många som är ute på vägarna och som besöker oss. 


 
 
 
 
 
 

Läs mer!

Albin Lee Meldau gör solokonsert på Stelor

 Albin Lee Meldau gör solokonsert på Stelor

Daniel Adams-Ray, Cornelia Jakobs och Cleo till Gotland

Daniel Adams-Ray, Cornelia Jakobs och Cleo till Gotland

GLÄDJEBESKED: "Så mycket Burgsvik" är tillbaka i sommar

GLÄDJEBESKED: "Så mycket Burgsvik" är tillbaka i sommar

Rätta lösningen på korsordet i Gotland Just nu maj

Rätta lösningen på korsordet i Gotland Just nu maj

Sarah Klang spelar på Stelor i sommar

Sarah Klang spelar på Stelor i sommar
Visa fler