Jerka Johansson Àlskar livet pÄ Gotland

SkĂ„despelaren och regissören Erik ”Jerka” Johansson har gjort hyllad regissörsdebut med ”Alla utom vi”. Nu drömmer han om nya projekt och att fĂ„ bygga en egen stuga pĂ„ Gotland. Möt honom i ”Gotland i mitt hjĂ€rta”.

Jerka Johansson stortrivs nÀr han fÄr besöka Hamra krog.

Jerka Johansson stortrivs nÀr han fÄr besöka Hamra krog.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2021-08-01 08:26

Jerka Johansson, 42 Ă„r, har sedan barnsben sprungit runt i Hamra och umgĂ„tts med kompisar runtom pĂ„ södra Gotland. Om Alex och Amanda Schulman blivit ambassadörer för Rute pĂ„ norra Gotland – sĂ„ brinner Jerka för Storsudret och Hamra i synnerhet. Vi trĂ€ffar honom pĂ„ den plats dĂ€r han mĂ„r som bĂ€st.

Hamra har blivit som ett andra hem och krogen har han i podcasts omnÀmnt som en av landets bÀsta. Det Àr Àven dÀr intervjun görs.

– Vi sprang runt hĂ€r pĂ„ Hamra krog redan som smĂ„, mamma sommarjobbade i köket och dĂ„ hĂ€ngde jag och mina kompisar hĂ€r nĂ€stan hela tiden. Vi tiggde glass frĂ„n krogen och fick benrester frĂ„n Jakob (Ringbom, krogens nuvarande Ă€gare och barndomsvĂ€n till Jerka) frĂ„n det lamm som han grillat. Jag har Ă€ven jobbat pĂ„ krogen nĂ„gon sommar, sĂ€ger Jerka.

undefined
Jerka Johansson tillsammans med barndomsvÀnnen Jakob Ringbom som nu driver krogen i Hamra.

Jakob ska till och med ha regisserat din första film? 

– Haha, ja! Vi spelade in en parodi pĂ„ en Ninja Turtles-film. Jag har nog inte sett den pĂ„ 30 Ă„r, och den hĂ„ller nog inte sĂ€rskilt hög kvalitĂ©. Vi höll pĂ„ hela somrarna att spela in den dĂ€r filmen. Men det var dĂ€r jag fick lite blodad tand. Vi var ett stort gĂ€ng som höll pĂ„, i dag arbetar de flesta inom media.

Han Àr född och uppvuxen i Enskede och har spenderat sina somrar pÄ Gotland. För Jakob Ringbom och de som Àr frÄn Gotland Àr Jerka en del av Enskedeligan. Det Àr sÄ öbornas sommarvÀnner har kallats.

– Vi gjorde vĂ€ldigt mycket ihop och mĂ„nga av dem har kvar stĂ€llen hĂ€r Ă€ven i dag. Nu har det blivit sĂ„ att mina barn kan umgĂ„s med deras barn. Det Ă€r sĂ„ jĂ€kla mysigt! 

Jerka har under mÄnga Är synts i tv-rutan. Han har trots det hunnit med att utbilda sig fyra Är pÄ Malmös teaterhögskola och dessutom har han gÄtt ett magisterÄr i komedi. En utbildning som leddes av den svenska ikonen Gösta Ekman.

– Det var verkligen helt fantastiskt. Man fick gĂ„ pĂ„ intervju hos honom för att se om man passade. Man pratar ju om olika milstolpar i karriĂ€ren, för mig var det verkligen en sĂ„dan. Gösta Ekman har en stor del i den jag Ă€r i dag, i alla fall rent yrkemĂ€ssigt, sĂ€ger han och fortsĂ€tter: 

– Gösta skulle egentligen lĂ€ra ut varför han var sĂ„ bra, men det kunde han inte. Han kunde inte riktigt förklara varför han lyckades göra saker sĂ„ roliga, det vi fick lĂ€ra oss Ă€r att man Ă€r tvungen att hitta det hos sig sjĂ€lv.

Var det ett mÄste för dig att gÄ scenskolan?

– SĂ„hĂ€r i efterhand 
 SĂ„ Ă€r det ju jĂ€ttemĂ„nga stora skĂ„disar som inte gĂ„tt scenskolan. SĂ„ jag vet inte om det var vĂ€rt det. Men jag fick lĂ€ra kĂ€nna mig sjĂ€lv pĂ„ andra sĂ€tt och komma ifrĂ„n Stockholm under fyra Ă„r, det var nyttigt. Men rent yrkesmĂ€ssigt sĂ„ vetefan. Om man ska spela teater Ă€r det sĂ€kert jĂ€ttebra att gĂ„ dĂ€r, men nĂ€r man filmar har man lite mindre medel och inte samma teatrala uttryck.

undefined
Jerka Johansson stortrivs nÀr han fÄr besöka Hamra krog.

Namnet Jerka var kommer det egentligen ifrĂ„n? 

– Det fanns flera Erik i min klass, man var Erik J eller Erik M. DĂ„ blev ”Jerka” till slut nĂ„got etablerat smeknamn. Men sedan spelade jag och nĂ„gra polare in ”Stockholm Boogie” som var en generationsfilm och handlar om en natt i Stockholm. Vi skrev manus ihop, de regisserade och jag hade huvudrollen. I den filmen hette jag Jerka och dĂ„ blev det etablerat Ă€ven i mediala sammanhang. Det Ă€r nĂ€stan bara mamma som sĂ€ger Erik nu.

Han fick sitt stora genombrott som Tobbe i filmen ”Eva och Adam” (1999) och har dĂ€refter gjort en mĂ€ngd roller i produktioner som ”Beck”, ”Bonusfamiljen”, ”Sune”-filmerna och ”Maria Wern” som spelas in pĂ„ Gotland.

Jerka sĂ€ger att inspelningen med ”Maria Wern” Ă€r speciell.

– Jag har fĂ„tt göra mĂ„nga roliga roller. Vi som filmar ”Maria Wern” har verkligen blivit ett tajt gĂ€ng och det Ă€r fantastiskt att fĂ„ göra det pĂ„ Gotland. Det Ă€r min femte sĂ€song och Eva Röses nionde, sĂ€ger ”Jerka” och fortsĂ€tter:

– Vi Ă€r ute pĂ„ kvĂ€llarna och kĂ€kar, jag Ă€r besatt av Surfers. Jag Ă€lskar stĂ€llet, de jĂ€kla ribsen, rĂ€kbollarna och bang bang-kycklingen. NĂ€r vi filmar ”Maria Wern” pĂ„ försĂ€songen och sitter pĂ„ restaurangen en onsdagskvĂ€ll tidigt i juni och dricker tvĂ„ stora stark innan maten, dĂ„ mĂ„r man.

undefined
Jerka Johansson hoppas fÄ fler uppdrag som regissör.

Den senaste produktionen som han gjorde var serien ”Alla utom vi” för Discovery. Det var första gĂ„ngen han fick regissera – men egentligen var det tĂ€nkt att han skulle göra nĂ„got helt annat.

– Jag började för tio Ă„r sedan att drömma om att regissera och för nĂ„gra Ă„r sedan bestĂ€mde jag mig för att det var nĂ€sta steg. Jag började kĂ€nna mig lite uttrĂ„kad. Jag fick frĂ„gan om att bidra med lite manusidĂ©er och spela huvudrollen i serien. Men att spela en ung man som vill ha barn, det kĂ€nde jag att jag redan gör i ”Bonusfamiljen”. Jag svarade att jag var med om jag fick regissera, sĂ€ger Jerka.

Svaret var kanske inte sjĂ€lvklart – men han fick till sist klartecken för att det var han som skulle fĂ„ regissera. ”Alla utom vi” har sedan hyllats av kritikerna.

– Jag utmanade mig sjĂ€lv och gjorde det hĂ€r. Jag har vĂ€xt av det och verkligen fĂ„tt blodad tand, det hĂ€r Ă€r vad jag vill göra mer av framĂ„t. Jag har nya grejer pĂ„ gĂ„ng, men inget som Ă€r klart Ă€nnu.

Fanns det ingen Ängest över att för första gÄngen vara regissör?

– Nu kĂ€nde jag vĂ€l mer att det inte fanns nĂ„got att förlora, ingen förvĂ€ntade sig att det skulle bli sĂ€rskilt bra eftersom jag var helt grön. Om det inte skulle bli bra, dĂ„ har jag Ă€ndĂ„ kvar skĂ„despeleriet.

Vad lĂ€rde du dig? 

– Att skĂ„despelare Ă€r jĂ€vligt jobbiga. Nej, men skĂ€mt och sido. Jag lĂ€rde mig att jag kan mycket mer Ă€n vad jag tror. Som skĂ„despelare Ă€r man vĂ€ldigt van att bli tillsagd vad man ska göra, man Ă€r som en hund eller en apa. NĂ„gon bestĂ€mmer vilka tagningar som ska göras och man bestĂ€mmer inget sjĂ€lv. Nu fick jag bestĂ€mma och man blir nĂ€stintill perfektionist.

undefined
Jerka Johansson nere vid VĂ€ndburg.

Framöver hoppas han fĂ„ regissera flera serier och troligtvis blir det Ă€ven en fortsĂ€ttning för ”Maria Wern”.

– Jag har lite projekt igĂ„ng pĂ„ olika produktionsbolag. Min styrka Ă€r att jag Ă€r bra pĂ„ att komma pĂ„ idĂ©er, som tur Ă€r finns produktionsbolagen som kan förvalta dem.

Har du nĂ„gra andra mĂ„l? 

– Jag Ă€r delĂ€gare i restaurang SandhĂ€xan i Stockholm och det finns nĂ„gra planer pĂ„ att utveckla det, men vi har inte riktigt bestĂ€mt hur Ă€nnu.

undefined
Jerka Johansson sÀger att det finns fÄ saker som slÄr den tid som han fÄr tillbringa pÄ ön.

Han sÀger att drömmen Àr att skaffa ett eget boende pÄ Gotland.

– För fem Ă„r sedan var mitt mĂ„l att regissera, nu Ă€r mitt mĂ„l att skaffa nĂ„got eget hĂ€r nere. Men det Ă€r dyrt nu, vilka priser! Det finns ju tomter till salu, men de kostar över en miljon kronor. Hur som helst vill jag bygga en stuga hĂ€r nere runt Hamra och spendera Ă€nnu mer tid hĂ€r. SĂ€g till om du kĂ€nner nĂ„gon som har en tomt. 

Hur mycket kommer du att vara pĂ„ ön i sommar? 

– I Ă„r fĂ„r jag vara hĂ€r en mĂ„nad! Annars brukar jag Ă„ka ner med barnen över stora lov och högtider. Det Ă€r sĂ„ jĂ€kla mysigt och jag Ă€lskar att vara hĂ€r utanför högsĂ€song.

Om Jerka Johansson

Familj: Sambon Lisa och barnen Viggo, Lena och Rolf.

En bra bok: Shuggie Bain.

En bra lĂ„t: Chinatown Girl med Bleachers. 

Favoritrestaurang: 

Hamra Krog Ă€r min absoluta favoritplats om man pratar restauranger. Jag var pĂ„ GrĂ„ GĂ„sen i fjol – det var otroligt. I Stockholm Ă€lskar jag restaurang Hantverket och Racamaca.

Favoritstrand: 

Vi Ă€lskar Austrestranden. 

Favoritplats: 

Raukarna vid VÀndburg. Det Àr vÄr kvÀllspromenad, gÄ dÀr med barnen, leta sten och bada. Men jag saknar en golfbana hÀr nere.