Jerka Johansson älskar livet på Gotland

Jerka Johansson stortrivs när han får besöka Hamra krog.
Jerka Johansson stortrivs när han får besöka Hamra krog.

Skådespelaren och regissören Erik ”Jerka” Johansson har gjort hyllad regissörsdebut med ”Alla utom vi”. Nu drömmer han om nya projekt och att få bygga en egen stuga på Gotland. Möt honom i ”Gotland i mitt hjärta”.

Gotland 1 augusti 2021 08:26

Jerka Johansson, 42 år, har sedan barnsben sprungit runt i Hamra och umgåtts med kompisar runtom på södra Gotland. Om Alex och Amanda Schulman blivit ambassadörer för Rute på norra Gotland – så brinner Jerka för Storsudret och Hamra i synnerhet. Vi träffar honom på den plats där han mår som bäst.

Hamra har blivit som ett andra hem och krogen har han i podcasts omnämnt som en av landets bästa. Det är även där intervjun görs.

– Vi sprang runt här på Hamra krog redan som små, mamma sommarjobbade i köket och då hängde jag och mina kompisar här nästan hela tiden. Vi tiggde glass från krogen och fick benrester från Jakob (Ringbom, krogens nuvarande ägare och barndomsvän till Jerka) från det lamm som han grillat. Jag har även jobbat på krogen någon sommar, säger Jerka.

undefined
Jerka Johansson tillsammans med barndomsvännen Jakob Ringbom som nu driver krogen i Hamra.

Jakob ska till och med ha regisserat din första film? 

– Haha, ja! Vi spelade in en parodi på en Ninja Turtles-film. Jag har nog inte sett den på 30 år, och den håller nog inte särskilt hög kvalité. Vi höll på hela somrarna att spela in den där filmen. Men det var där jag fick lite blodad tand. Vi var ett stort gäng som höll på, i dag arbetar de flesta inom media.

Han är född och uppvuxen i Enskede och har spenderat sina somrar på Gotland. För Jakob Ringbom och de som är från Gotland är Jerka en del av Enskedeligan. Det är så öbornas sommarvänner har kallats.

– Vi gjorde väldigt mycket ihop och många av dem har kvar ställen här även i dag. Nu har det blivit så att mina barn kan umgås med deras barn. Det är så jäkla mysigt! 

Jerka har under många år synts i tv-rutan. Han har trots det hunnit med att utbilda sig fyra år på Malmös teaterhögskola och dessutom har han gått ett magisterår i komedi. En utbildning som leddes av den svenska ikonen Gösta Ekman.

– Det var verkligen helt fantastiskt. Man fick gå på intervju hos honom för att se om man passade. Man pratar ju om olika milstolpar i karriären, för mig var det verkligen en sådan. Gösta Ekman har en stor del i den jag är i dag, i alla fall rent yrkemässigt, säger han och fortsätter: 

– Gösta skulle egentligen lära ut varför han var så bra, men det kunde han inte. Han kunde inte riktigt förklara varför han lyckades göra saker så roliga, det vi fick lära oss är att man är tvungen att hitta det hos sig själv.

Var det ett måste för dig att gå scenskolan?

– Såhär i efterhand … Så är det ju jättemånga stora skådisar som inte gått scenskolan. Så jag vet inte om det var värt det. Men jag fick lära känna mig själv på andra sätt och komma ifrån Stockholm under fyra år, det var nyttigt. Men rent yrkesmässigt så vetefan. Om man ska spela teater är det säkert jättebra att gå där, men när man filmar har man lite mindre medel och inte samma teatrala uttryck.

undefined
Jerka Johansson stortrivs när han får besöka Hamra krog.

Namnet Jerka var kommer det egentligen ifrån? 

– Det fanns flera Erik i min klass, man var Erik J eller Erik M. Då blev ”Jerka” till slut något etablerat smeknamn. Men sedan spelade jag och några polare in ”Stockholm Boogie” som var en generationsfilm och handlar om en natt i Stockholm. Vi skrev manus ihop, de regisserade och jag hade huvudrollen. I den filmen hette jag Jerka och då blev det etablerat även i mediala sammanhang. Det är nästan bara mamma som säger Erik nu.

Han fick sitt stora genombrott som Tobbe i filmen ”Eva och Adam” (1999) och har därefter gjort en mängd roller i produktioner som ”Beck”, ”Bonusfamiljen”, ”Sune”-filmerna och ”Maria Wern” som spelas in på Gotland.

Jerka säger att inspelningen med ”Maria Wern” är speciell.

– Jag har fått göra många roliga roller. Vi som filmar ”Maria Wern” har verkligen blivit ett tajt gäng och det är fantastiskt att få göra det på Gotland. Det är min femte säsong och Eva Röses nionde, säger ”Jerka” och fortsätter:

– Vi är ute på kvällarna och käkar, jag är besatt av Surfers. Jag älskar stället, de jäkla ribsen, räkbollarna och bang bang-kycklingen. När vi filmar ”Maria Wern” på försäsongen och sitter på restaurangen en onsdagskväll tidigt i juni och dricker två stora stark innan maten, då mår man.

undefined
Jerka Johansson hoppas få fler uppdrag som regissör.

Den senaste produktionen som han gjorde var serien ”Alla utom vi” för Discovery. Det var första gången han fick regissera – men egentligen var det tänkt att han skulle göra något helt annat.

– Jag började för tio år sedan att drömma om att regissera och för några år sedan bestämde jag mig för att det var nästa steg. Jag började känna mig lite uttråkad. Jag fick frågan om att bidra med lite manusidéer och spela huvudrollen i serien. Men att spela en ung man som vill ha barn, det kände jag att jag redan gör i ”Bonusfamiljen”. Jag svarade att jag var med om jag fick regissera, säger Jerka.

Svaret var kanske inte självklart – men han fick till sist klartecken för att det var han som skulle få regissera. ”Alla utom vi” har sedan hyllats av kritikerna.

– Jag utmanade mig själv och gjorde det här. Jag har växt av det och verkligen fått blodad tand, det här är vad jag vill göra mer av framåt. Jag har nya grejer på gång, men inget som är klart ännu.

Fanns det ingen ångest över att för första gången vara regissör?

– Nu kände jag väl mer att det inte fanns något att förlora, ingen förväntade sig att det skulle bli särskilt bra eftersom jag var helt grön. Om det inte skulle bli bra, då har jag ändå kvar skådespeleriet.

Vad lärde du dig? 

– Att skådespelare är jävligt jobbiga. Nej, men skämt och sido. Jag lärde mig att jag kan mycket mer än vad jag tror. Som skådespelare är man väldigt van att bli tillsagd vad man ska göra, man är som en hund eller en apa. Någon bestämmer vilka tagningar som ska göras och man bestämmer inget själv. Nu fick jag bestämma och man blir nästintill perfektionist.

undefined
Jerka Johansson nere vid Vändburg.

Framöver hoppas han få regissera flera serier och troligtvis blir det även en fortsättning för ”Maria Wern”.

– Jag har lite projekt igång på olika produktionsbolag. Min styrka är att jag är bra på att komma på idéer, som tur är finns produktionsbolagen som kan förvalta dem.

Har du några andra mål? 

– Jag är delägare i restaurang Sandhäxan i Stockholm och det finns några planer på att utveckla det, men vi har inte riktigt bestämt hur ännu.

undefined
Jerka Johansson säger att det finns få saker som slår den tid som han får tillbringa på ön.

Han säger att drömmen är att skaffa ett eget boende på Gotland.

– För fem år sedan var mitt mål att regissera, nu är mitt mål att skaffa något eget här nere. Men det är dyrt nu, vilka priser! Det finns ju tomter till salu, men de kostar över en miljon kronor. Hur som helst vill jag bygga en stuga här nere runt Hamra och spendera ännu mer tid här. Säg till om du känner någon som har en tomt. 

Hur mycket kommer du att vara på ön i sommar? 

– I år får jag vara här en månad! Annars brukar jag åka ner med barnen över stora lov och högtider. Det är så jäkla mysigt och jag älskar att vara här utanför högsäsong.

Om Jerka Johansson

Familj: Sambon Lisa och barnen Viggo, Lena och Rolf.

En bra bok: Shuggie Bain.

En bra låt: Chinatown Girl med Bleachers. 

Favoritrestaurang: 

Hamra Krog är min absoluta favoritplats om man pratar restauranger. Jag var på Grå Gåsen i fjol – det var otroligt. I Stockholm älskar jag restaurang Hantverket och Racamaca.

Favoritstrand: 

Vi älskar Austrestranden. 

Favoritplats: 

Raukarna vid Vändburg. Det är vår kvällspromenad, gå där med barnen, leta sten och bada. Men jag saknar en golfbana här nere.