Hallshuk är Annika Gustavssons smultronställe

Guldsmeden Annika Gustavsson berättar om Hallshuk som är hennes smultronställe på Gotland. "Nu återvänder jag dit för att dyka eller ta en picknick vid stenstranden"

Annika Gustavsson älskar att vara ute vid Hallshuk.

Annika Gustavsson älskar att vara ute vid Hallshuk.

Foto: Montage/Anders Nyberg

Gotland2022-09-13 08:38

Vilket är ditt smultronställe på Gotland?

– Hallshuk

Varför är den här platsen speciell för dig?

– Jag är uppväxt i Kappelshamn på norra Gotland som ligger i närheten av Hallshuk och är Gotlands nordligaste udde. 

– Dit har jag ridit många gånger genom vackra skogsvägar och ställt mig med hästen uppe på berget, blickat ut över Kappelshamnsviken och horisonten. Tagit ett djupt andetag och galopperat hem igen. En så helande ritt där jag fått vara ett med djuret och naturen.

– I dag är det en plats jag återvänder till för att dyka eller ta en picknick vid stenstranden eller fiskebodarna med mina föräldrar som ännu bor kvar i Kappelshamn.

Hur ofta brukar du vara där?

– Jag är där flera gånger per år, även vintertid för dykning. 

– Det är inte så djupt utanför pallkanten, bara 5–10 meter, vilket gör att solstrålarna når ända ner till botten som är delvis av sand och sten. Det häftigaste under ytan vid Hallshuk är raukfältet. Det är som att sväva runt i ett mini Grand Canyon.

Vilken är den bästa årstiden att besöka Hallshuk på?

– För mig som dyker är det en plats att vara på året runt och bäst är vattnet när det är kallare årstid. Även populärt för de som gillar sportfiske.

Vad är det bästa du vet att göra där?

 – Att dyka, ha picknick och "kasta macka" i havet. Här har jag även hittat inspiration till en av min populäraste kollektion "knappkorallen".

Tips! – Vill man övernatta i närheten av Hall så är Mavens stugor helt magiskt. Att gå på spångar mellan stugorna inne i skogen & närheten till stenstranden. En naturupplevelse man sover gott i, säger Annika Gustavsson. 

Annika tycker om att ta en picknick vid stenstranden eller fiskebodarna med sina föräldrar som ännu bor kvar i Kappelshamn.
Annika tycker om att ta en picknick vid stenstranden eller fiskebodarna med sina föräldrar som ännu bor kvar i Kappelshamn.
Annika Gustavsson

Ålder: 43 år

Bor: Axelsro, söder om Visby

Familj: Min man Anders. Barnen Märtha & Vidar

Gör: Guldsmedsmästare och livsnjutare 

Gillar: Att vara i rörelse, naturen, skapa, köra motorcykel, dyka, åka skidor, folks historier och dricka champagne.

Ogillar: Datorer & när saker går långsamt.