BESÖKSMÅL: Lickershamn – en plats för att hitta lugnet

Lickershamn är som stora delar av Gotland fylld av en lång och anrik historia. Här finns en fin strand, gamla fiskebodar, en mysig restaurang och öns högst belägna rauk.

Jungfrun är en fantastisk upplevelse och det är väl värt att vandra upp dit.

Jungfrun är en fantastisk upplevelse och det är väl värt att vandra upp dit.

Foto:

Gotland2023-07-09 10:02
undefined
I hamnen går det även att köpa rökt fisk från den lilla butiken som finns där.

Lickershamn är en pittoresk fiskehamn beläget på öns västkust – några mil norr om Visby. Med sin charmiga atmosfär och natursköna omgivningar är det en populär destination för turister och gotlänningar.

Fiske har historiskt sett varit en viktig näring i Lickershamn, och du kan fortfarande se spår av den gamla fiskartraditionen. Några av fiskebodarna sägs vara från 1700-talet, men de allra flesta byggdes under 1930-talet. 

undefined
På restaurangen serveras det enkel, men god mat, som alla ska ha råd att äta.

I dag ägs många av dem av privatpersoner, men i hamnen går det att köpa bland annat rökt fisk och räkor. Dessutom finns det en restaurang och en liten butik i hamnen. 

– Jag är uppvuxen i Stenkyrka och har varit här hela livet. Det är något alldeles särskilt att åka ner till Lickers och jag njuter än i dag av att få skriva min adress. Nu bor jag i Lickershamn och är väldigt glad över det, säger Mikael Erixon, som blev Årets gotlänning 2011, och som nu driver Lickershamnskrogen.

Mikael säger att det är underbart att få driva krogen i hamnen och att det är en plats där han vill att alla ska känna sig välkomna. 

– Vi gör det enkelt här, det är ingen finkrog. Men vi har lokalt rökt fisk från fiskebutiken, handlar lokalt och på kvällarna ska man exempelvis kunna få en god köttbit och egengjord schnitzel. Vi vill vara en bykrog för dem i närområdet och bor man på båten i hamnen ska man ha råd att komma hit flera gånger. Vi är måna om att ha återkommande gäster, säger han.

undefined
Jungfrun är en fantastisk upplevelse och det är väl värt att vandra upp dit.

En av Lickershamns mest kända sevärdheter är dess hamn, som erbjuder en vacker vy över havet och omgivande klippor. Här kan du ta en avkopplande promenad längs kusten eller bara sitta ner och beundra den fantastiska solnedgången.

Det finns också flera vandringsleder i närheten som tar dig genom den vackra gotländska naturen och upp till Jungfrun som är Gotlands största rauk och ligger 27 meter över havet. 

Det är väl värt vandringen för att få se den storslagna vyn över hamnen. Lickershamn är en plats där man lätt kan få en dag att springa i väg och en dag att drömma sig tillbaka till. 

Bron på väg till Jungfrun.
Bron på väg till Jungfrun.