Årets ekokock utmanar sig själv och sina motståndare

Årets ekokock i Sverige heter Penda Thomsson. Trots att hon inte ville bli kock så drogs hon till yrket som är en del av hennes dna.

Gotland 4 oktober 2021 07:00

Den nationella tävlingen Årets ekokock avgjordes nyligen i Växjö. Två gotländska kockar fanns på plats i finalen, Alex Wugk, Lilla Bjers Gårdskrog och Penda Thomsson, GT-Villan, där den sistnämnda gick segrande.

– Det känns såklart väldigt bra. Jag brinner för den här branschen och jag är mest stolt över hur jag utvecklats under det senaste året, säger hon.

Matlagning har alltid legat Penda Thomsson nära. Hennes mor har arbetat inom branschen länge och driver en foodtruck med thailändsk mat i Visby. Som ung var Penda gärna med i köket och hjälpte till, men att arbeta som kock var egentligen inget som hon ville, från början. 

– Kockyrket går i släkten kan man säga. Men jag ville egentligen jobba med turism och satsa på det. Sen provade jag att jobba utanför matlagningsyrket i tre månader och jag fick panik. Så på den vägen är det, säger hon och skrattar.

Vad ger det dig att tävla i matlagning? 

– Det är utmaningen. Jag utmanar mig själv och dom jag tävlar mot. Även om jag blir nervös så aktiveras en kreativitet i tävlingsmomentet som är väldigt utvecklande för mig som kock. 

Under första året på restaurangutbildningen på Wisbygymnasiet sökte hon extrajobb på Vinor krog på Fårö. Det blev startskottet för karriären. Sedan dess har hon arbetat svenska restauranger, bland annat hyllande restaurangen PM och vänner i Växjö innan hon i år började arbeta på GT- Villan och Krusmyntagården i Brissund tillsammans med tidigare Ekokocksvinnaren Fabian Olli Johanson.

 

Finalen i Årets ekokock bestod av två moment. En råvarukorg med tio ingredienser som skulle tillagas till fem personer på två och en halv timme. Det andra momentet var utematlagning på stormkök.

– Jag hade ingen erfarenhet av att laga mat på stormkök alls vilket var en stor utmaning, men också jättekul. I huvudmomentet valde jag att använda pumpa som huvudingrediens för jag gillar texturen och smaken även om jag inte hade lagat det tidigare.

Pendas konster i köket blev till en glaserad pumpa med rostade frön, pumpapuré och chilismör. På uteköket gjorde hon en kantarellrätt med kål, pumpa, frön och morot.

– Jag har alltid höga krav på mig själv. Jag är nöjd med vad jag presterade, men hade gärna velat göra något lite extra. 

 

Med hållbarhet och närproducerat i fokus är Penda Thomsson den fjärde gotlänningen som vinner tävlingen Årets ekokock på åtta år.


 
 
 
 
 
 

Mat och dryck

Själsö bageri har sålts – nya ägarna vill ha öppet året runt • ”Ett fantastiskt ställe som vi älskar”

Själsö bageri har sålts – nya ägarna vill ha öppet året runt • ”Ett fantastiskt ställe som vi älskar”

Här är de senaste glasstrenderna på Gotland

Här är de senaste glasstrenderna på Gotland