2030 ska du kunna resa utsläppsfritt med Gotlandsfärjan

Såhär kan den nya färjan komma att se ut.
Såhär kan den nya färjan komma att se ut.

Om några år är visionen att det ska gå att resa utsläppsfritt med Destination Gotlands fartyg. "Vi är stolta över att i dag kunna presentera vårt framtida fartygsprojekt", säger Marcus Risberg, vd Destination Gotland.

Gotland 16 december 2021 09:17

Gotland Horizion är projektnamnet för Sveriges första storskaliga vätgasdrivna fartyg för både resenärer och frakt. Det enda utsläppet som kommer från fartyget är vatten – visionen är att det nya konceptfartyget ska möjliggöra för en utsläppsfri Gotlandsresa redan 2030. 

De skriver i ett pressmeddelande att gasturbiner i kombination med ångturbiner ska göra att Gotlandstrafiken ska kunna fortsätta med samma hastighet och service som idag, men utan negativa utsläpp. De skriver även att gasturbinerna genom sin multi-fuel funktion kommer att vara förberedda för att hantera andra typer av fossilfria bränslen.

– Vi är stolta över att i dag kunna presentera vårt framtida fartygsprojekt för att ta ner utsläppen mot noll, Gotland Horizon. Vi är övertygade om att teknikutvecklingen kommer möjliggöra en utsläppsfri sjöfart, och vårt arbete med att ta fram ett koncept för ett utsläppsfritt fartyg är en väldigt viktig del för att kunna skapa en klimatneutral Gotlandstrafik, säger Håkan Johansson, vd Rederi AB Gotland.

Projektet drivs av Rederi AB Gotland och bolaget har som målsättning att kunna beställa ett fartyg redan 2025, för att kunna gå i Destination Gotlands trafik senast 2030. 

– När CO2-utsläpp prissätts för sjöfarten, och nya krav och regleringar kommer på plats kommer det bli allt dyrare att köra på fossila bränslen. En viktig utveckling för att få till en klimatomställning. Det känns därför väldigt bra att vi kan vara med och leda omställningen, och möjliggöra en fossilfri överfart för alla Gotlandsresenärer, säger Marcus Risberg, vd Destination Gotland.