101 utställare i årets upplaga av Öppna Ateljéer

Konstrundan Öppna Ateljéer arrangerades för första gången 1994. I år gör utställarna en efterlängtad comeback efter en ofrivillig coronapaus.

Gotland 11 maj 2021 14:26

Från och med torsdag fram till och med på söndag arrangeras Öppna Ateljéer runt om på Gotland. I fjol fick evenemanget ta en paus på grund av att coronapandemin precis brutit ut. 

– Det var så osäkert allting och vad allt innebar med corona. Då valde vi att ställa in, men nu har vi fått ett års erfarenhet av hur det är att leva med covid-19. Vi följer de restriktioner som kommer från Folkhälsomyndigheten och anpassar lokalerna efter de råd som gäller för butiker, säger Aira Lee, ordförande i ideella föreningen Öppna Ateljéer Gotland. 

101 stycken utställare, utspridda runt om på hela Gotland, är med i årets upplaga. Evenemanget startades redan 1994 och börjar närma sig ett 30-årsjubileum.

– När jag kom med i styrelsen var jag orolig över att många var över 70 år och hur det skulle kunna fortsätta. Men det har förändrats något otroligt. Nu har vi ingen problem med återväxten, det kommer hela tiden nya medlemmar och det är ett väletablerat evenemang, säger Aira Lee och fortsätter:

– Jag är väldigt glad över att få vara ordförande för den här föreningen. Det känns väldigt hedervärt. Vi är också väldigt glada för samarbetet med Gotlands Media. 

Vad kan du säga om årets Öppna Ateljéer? 

– Vi hoppas på bra väder! Det är många som tänkt vara utomhus. Men jag tycker att konstrundan känns ännu viktigare i år i och med bristen av kultur som varit under pandemin och när konstmuseet stängt. Det känns viktigt att visa upp all konst som finns på ön. Alla duktiga konstnärer, konsthantverkare och formgivare som verkar på Gotland. 

Här kan du se alla konstnärer som är med i år!