10 tips till dig som vill vandra på Gotland

Här ger vi er flera tips på långa och korta sträckor som du kan vandra runt om på Gotland.

Gotland 24 augusti 2021 08:03
undefined
En vandring runt Gotland är inte dumt. Här är en bild från Klintkustleden.

Gotland Runt

Är du sugen på ett nytt projekt eller ha något att se fram emot? Då är det dags att inleda vandringen runt Gotland. Det är en totalt 80 mil lång upplevelse i varierande natur med havet vid din sida. 

undefined
Sudersand sandstrand på Fårö.

Vandra runt Fårö

Är du sugen på en lite kortare vandring – men samtidigt som du vill kunna berätta att du vandrat runt en ö? Då tipsar vi om att vandra runt Fårö. Under din vandring får du bland annat uppleva fantastiska Sudersand, Norsta Auren och Helgumannens fiskeläge. 

undefined
Klintkustleden.

Klintkustleden

Leden sträcker sig från Hallshuk i norr till Björkume naturreservat i söder. Totalt är leden på 30 kilometer och binder ihop hela sex stycken olika naturreservat. Klintkustleden är markerad med orangeband eller brickor. 

Vill du ha mer information om Klintkustleden? Spana in det här! 

undefined
S:t Olofsholm är en del av Pilgrimsleden.

Pilgrimsleden

Ja, eller S:t Olavsleden på Gotland, är kanske dess riktiga namn. Leden är på 58,2 kilometer och det tar cirka 14.30 timmar att vandra leden. Du kan antingen köra leden som en- eller flerdagarstur i kung Olofs fotspår.

Här kan du läsa mer om S:t Olavsleden! 

undefined
Under vandringen längs Östkustleden passerar man bland annat Folhammar.

Östkustleden

Leden är en ny storsatsning på Gotland och är nu återigen hela leden öppen för vandring. Östkustleden sträcker sig från Närsholmen i söder till Anga prästänge i norr. Leden binder ihop åtta socknar och man får möjlighet att vandra genom åtta naturreservat. 

I dag är leden 78 kilometer lång och de skriver själva på sin hemsida att Östkustleden i dag är Gotlands längsta vandringsled. 

Här kan du läsa mer om Östkustleden!

undefined
Promenad med storslagna vyer på Högklint.

Högklint

Ja, för er som gillar att vandra längre sträckor kanske följande tips inte är något speciellt. Men vi väljer att tipsa om lite korta och ibland överdjävulskt vackre platser. Vårt första tips är att ta någon timme för att vandra vid Högklint och njuta av de fantastiska vyerna och naturen på platsen. 

undefined
Ekstakusten.

Ekstakusten – en fantastisk plats 

Ekstakusten, som är ett naturreservat, sträcker sig över fyra kilometer från Tomsarvekvarn och Skansudd i söder till och med Hammarudd. Det är en fantastisk sträcker som lämpar sig väldigt väl för en kortare tur. 

Här kan du läsa mer om Ekstakusten!

undefined
Vandra runt i fantastiska Visby innerstad.

Vandra runt i Visby innerstad

Vill du vandra runt lite och bara känna in historien? Passa på att gå runt i Visby innerstad och låt fötterna dansa runt på kullerstenarna. Ett väldigt fint alternativ är att vandra runt ringmuren – en sträcka på fyra kilometer och du får se mycket intressant på vägen. 

undefined
Dalhems vandringsled.

Dalhemsån

Dalhems sockenförening har tillsammans gjort iordning en vandringsled längs Dalhemsån som sträcker sig ner till Hästsund. Där finns det en rastplats för den som vill grilla eller ta med sig fikakorgen. Sedan kan man gå över bron för att gå tillbaka till parkeringen igen. 

Här kan du läsa mer om vandringsleden! 

undefined
Själsöån.

Själsöån

Det är inte direkt Gotlands längsta sträcka för vandring. Men, oj så vackert! Gå längs spångarna och ta sedan en promenad vid Själsöån. Helt magiskt! 

Här kan du läsa mer om Själsöån!

LÄSTIPS!: Läs gärna artikeln där det finns tips att tänka på inför en vandring på Gotland