Utegym och MTB-bana i Fårösunds nya aktivitetspark

Tommy Mattsson, vice ordförande i Fåösunds Goik, och Marcus Larsson, ordförande i KA3 IF, har suttit med i projektgruppen för den nya aktivitetsparken som invigdes i Fårösund i lördags. "Det blev över all förväntan", säger Marcus Larsson.
Tommy Mattsson, vice ordförande i Fåösunds Goik, och Marcus Larsson, ordförande i KA3 IF, har suttit med i projektgruppen för den nya aktivitetsparken som invigdes i Fårösund i lördags. "Det blev över all förväntan", säger Marcus Larsson.

Fårösund har blivit med aktivitetspark. I början av maj invigdes ett nytt utegym samt en ny MTB-bana, och inom kort kommer även en balans- och motorikbana för de allra minsta. "Det blev över all förväntan", säger Marcus Larsson, som är en av initiativtagarna.

Fårösund 21 maj 2022 16:22

Det var glada miner i Fårösund på lördagen när en sprillans ny aktivitetspark invigdes i anslutning till sport- och simhallen på Kustparksområdet. Bakom satsningen står Fårösunds Goik, KA3 IF och Gotlands Idrottscenter.

– Det är ungefär två år sedan som vi började planera lite löst för det här. Det är en samarbete föreningarna emellan, för det hade varit svårt för var och en att få ihop något sånt här. Förhoppningen är att aktivitetsparken kommer att fungera för alla åldrar, och vara en win-win-situation för både föreningarna och samhället i stort, säger Marcus Larsson, som är ordförande för KA3 IF och har suttit med i projektgruppen för aktivitetsparken.

undefined
6-åriga Jolene Bandholtz var en av de första att testa de olika träningsredskapen i det nya utegymmet som ligger i anslutning till sport- och simhallen i Fårösund.

Under lördagen invigdes dels det helt nybyggda utegymmet och dels en MTB-bana på drygt 500 meter och som har fokus på teknisk åkning. Det som återstår innan parken är helt klar är en balans- och motorikbana för små barn som kommer att anläggas inom kort. 

Satsningen har kostat runt 700 000 kronor, och bygget har blivit verklighet tack vare stöd från bland andra RF-SISU, Region Gotland, Leader Gute samt lokala sponsorer.

– Det är fantastiskt att möjligheten finns att kunna söka den här typen av ekonomiskt stöd. Utöver det ligger det även många ideella krafter som ligger bakom att det här blivit verklighet, säger Tommy Mattsson, vice ordförande i Fårösunds Goik. 

undefined
Tommy Mattsson, vice ordförande i Fårösunds Goik, och Marcus Larsson, ordförande i KA3 IF.

Vad säger ni om slutresultatet då?

– Jag tycker att det är över förväntan, verkligen. Helheten har blivit jättebra då parken är lättillgänglig och nära, vilket gör att alla kan ta sig hit. Det är ju meningen att alla ska kunna komma hit, oavsett ålder, och att man ska kunna träna gratis, säger Marcus Larsson.

undefined
Jolene Bandholtz imponerar med att göra en chin under överinseende av mamma Nancy Bandholtz.

Några av de första att testa det nya utegymmet var familjen Bandholtz från Fårösund. Pappa Magnus tjuvstartade med ett träningspass redan på fredagen, och på lördagen tog sig 6-åriga Jolene och 9-åriga Mary an de olika träningsredskapen.

– Det har verkligen blivit jättefint, och det är kul att allt ligger så samlat här med simhallen, trampolinparken, löparspåren och padelbanorna, säger mamma Nancy Bandholtz. 

Kommer ni hänga här mycket nu framöver tror du?

– Vi är här i området mycket sedan innan, då barnen har många av sina aktiviteter här. Men det lär ju inte bli mindre i och med det här. 

undefined
Framöver kommer det att sättas upp belysning vid utegymmet, så att man kan träna även när det blir mörkt.