The Ark längtar efter att få komma tillbaka till ön

The Ark spelade in sin andra skiva In lust we trust på Gotland. Nästan 20 år senare återvänder de till ön för två spelningar på Fårö. Vi har pratat med gitarristen Mikael Jepson inför– spelningarna på ön.

The Ark kommer tillbaka till ön i sommar.

The Ark kommer tillbaka till ön i sommar.

Foto: Montage

Fårö2022-06-30 07:53

Glamrockbandet The Ark, från Rottne, är tillbaka. De skulle ha genomfört sin turné redan under sommaren 2020 – nu fick de på grund av pandemin vänta i två år på att återförenas. I tisdags var de med på Allsång på Skansen och nu väntar en stor mängd spelningar runt om i landet. Två av stoppen blir i ladan på Stora Gåsemora. 

– Det har varit ett sådant antiklimax att inte få åka ut på den här turnén. Vi hann repa en vecka innan vi fick ställa in allt och gjorde ingenting under ett år. Men vi hoppas att människor är ännu mer taggade på att lyssna på oss, för vi är ännu mer taggade på att få spela. Det känns helt galet att få göra det här, det var ändå 2011 som vi gjorde vår sista spelning med bandet, säger Mikael Jepson, gitarrist i The Ark. 

undefined
Publikhavet när The Ark spelade på ön 2007.

När bandet får frågan om de spelat på Gotland säger en av bandmedlemmarna att de gjort en spelning på ön med Bo Kaspers Orkester. De diskuterar fram och tillbaka. När vi kollar i bildarkivet visar det sig att en av medlemmarna hade rätt. I augusti 2007 spelade bandet på ön. 15 år senare är de alltså tillbaka. 

– Vi bodde även i Visby ungefär en månad när vi spelade in vår andra skiva. Vi var nere vid Sandkvie Studio och spelade in, det var så lugnt i stan och så jäkla mysigt. Det var en grym tid och vi hade väldigt roligt när vi spelade in. Det var en skön känsla att gå ner till den där studion i hamnen och spela in. Nu ska det bli härligt att få komma tillbaka, säger Jepson. 

undefined
Glitter och glam när The Ark kom till ön 2007.

Hur känns det att nu få till en spelning på ön? 

– Vi längtar så jäkla mycket! Den här platsen har vi hört andra kollegor prata om och de har beskrivit hur fantastiskt det är. Nu får vi vara där i några dagar, och det kommer bli grymt. Stora Gåsemora är en plats som man vill spela på. 

Är det några särskild låt som man får lite extra feeling när den spelas? 

– När vi kör Glamour for Glamour från början, det är en sådan jäkla energikick. Sedan tycker jag alltid att det blir en magisk stämning när vi kör It takes a fool to remain sain och Calleth You, Cometh I. Den är väldigt fin. Det är tre låtar som jag personligen tycker får igång oss och publiken lite extra.

The Ark spelar på Fårö den 4 och 5 juli. För tillfället är det slutsålt till spelningen som är den 5 juli. 

undefined
The Ark är tillbaka och gör två spelningar på ön i sommar. Mikael Jepson, tvåa till vänster, ser fram emot att få komma tillbaka till ön.