Några tips för ett hundliv i Visby

Självklart ska de fyrfota vännerna också få njuta av sommaren på Gotland. Precis som i resten av Sverige finns här regler om koppel och bad men just nu tänkte vi lägga fokus på vad man faktiskt får göra.

Djur 17 mars 2021 21:25

Några kilometer utanför murarna ligger Skarphäll, en modern handelsplats med både mat-, inrednings- och klädbutiker. Här hittar du också den ultimata mötesplatsen för din hund. 

Här har vi funnits i några år, vad jag vet är vi ganska unika jämfört med resten av Sverige, säger Annie Gardell på Zoo Market. 

Här finns nämligen djurbutik, veterinär, trimsalong, inomhuspool och djurvänligt café på en och samma plats.

– Hit är alla fyrfota vänner välkomna… Eller man behöver egentligen inte ha några fötter alls, vi tar emot alla djur här i fiket. Vanligast är nog hundar, för dem finns det speciella val på menyn. Men vi har sett både katter, kaniner, råttor och en häst här bland borden. 

Stor eller liten köttbulle, ”pup-cakes”, ärttassar och torkad kycklingfilé är exempel på vad husse eller matte kan beställa in till sin pälskling. Här spelar det ingen roll hur stor hunden är, alla får sitta i soffan. 

– Många är väldigt nära sina husdjur och då betyder det mycket att faktiskt kunna sitta på ett café och fika tillsammans, säger Annie och fortsätter:

– Inomhuspoolen är också populär, efter att ha varit här några gånger får man möjligheten att boka in sin hund på en simtur. Antingen för att det är roligt och skönt att svalka sig eller också för simträning och rehab. 

Bad

Är det varmt och vovven vill ta ett dopp i havet? I Visby kan det vara en krånglig, men absolut lösbar, uppgift. Hundar får varken vistas vid Gustavsvikbadet, Norderstrand eller bryggan vid Kallis under sommarmånaderna. Istället kan man söka sig till stenstranden nedanför Södra Hällarna för ett svalkande dopp, vägen ner är svår på sina ställen och små hundar kan behöva bäras bitvis. Tänk även på att Södra Hällarna är ett naturreservat och att kopplet måste hållas på. 

Promenad

En promenad i innerstaden eller längs utsidan av muren känns inte lika roligt alla dagar, gassar solen ordentligt kan det ju istället vara en god idé att söka sig till de lite skuggigare partierna av Visby. Letar vi oss någon kilometer norrut hamnar vi på Galgberget och inte alls långt ifrån den helgröna Hälsans stig. Här vandrar du och hunden mitt i naturen medan ett tjockt tak av växter skyddar mot solens varmaste strålar. 

Vardagslyx

Ingen tackar väl nej till en dag på spa? På Astas dog spa kan du bjuda dina pälsklädda vänner på ny frisyr, en avslappnade massage, ett härligt bad och till och med en akupunkturbehandling. 

Övriga tips

Var kan man köpa hundleksaker? Vilken veterinär är närmst och bäst? Det dyker alltid upp frågor när man är på främmande mark. Som tur är finns det massvis av hjälpsamma hundmänniskor här på ön med goda råd om det mesta, dem hittar du bland annat i Facebook-gruppen Visby Fyra tassar. Där annonseras det också ut gemensamma hundpromenader att följa med på.