Upptäck Gotland på cykel

Oavsett årstid är det en fröjd att cykla genom det gotländska landskapet. Känslan av att susa fram längs havet, med vinden i håret och till ljudet av snurrande trampor...

Cykling 17 mars 2021 20:56

Närheten till naturen gör det enkelt att ta sig iväg, det är bara att välja vilken tur och takt som passar just dig, just då. En kort utflykt, dagstur eller Gotland runt? Tack vare den varierade naturen tröttnar man aldrig. Cykla genom lammhagar, ängen och små samhällen. Swisha fram längs kuststräckorna eller utmana dig i skog och terräng!

Gotland är en av Sveriges bästa platser för cykling. Öns unika natur gör förutsättningarna optimala, oavsett vilken nivå och utmaning du önskar. Varierad natur, få jobbiga uppförsbackar och med en sol som (nästan) alltid skiner gör att en tur på cykel alltid är en härlig upplevelse här på ön. Kontrasterna och de olika naturtyperna gör att det finns något för alla, och vill man kan man enkelt hålla sig aktiv och upptäcka nya platser och äventyr året runt.

I hamnen i Visby ligger Gotlands Cykeluthyrning, som drivs av Björn Wallenström och Jacob Harlevi. Med över 15 års erfarenhet av cykling på Gotland konstaterar de att ön är oslagbar som cykeldestination, oavsett typ.

– Här finns så otroligt många fina platser att cykla till, runt om på hela ön, både nära och långt bort. Det är enkelt att ta sig, oavsett om du ska ut på en dagstur eller om du vill vara iväg flera dagar konstaterar Björn.

– Detsamma gäller oavsett om du ger dig ut på cykeln för första gången eller är van cyklist fyller Jacob i. Utbudet av vägar, natur, platser och upplevelser är så varierat att det alltid finns något nytt att upptäcka. Är man här några dagar kan man fokusera på en del av ön, för att vid nästa besök upptäcka nästa och så vidare.

– Och det är inte bara landskapet och naturen som gör cyklingen så fantastisk. Här finns ju dessutom ett stort utbud av restauranger, caféer, boenden och stränder längs hela ön.

undefined
Alla delar av ön har sin charm. Välj en plats och utgå därifrån med olika dagsturer. Kusten är fin oavsett vart man är.

Cykla med familjen
Att cykla med familjen blir allt mer populärt. Även här är Gotland perfekt, då man lätt kan anpassa upplevelsen efter förkunskaper och dagsform. Har man yngre barn tipsar Björn och Jacob om ellådcykel eller cykelkärra. Om barnen är lite äldre och cyklar själva gäller det att välja lagom långa sträckor.

–Börja lite lätt första dagen och se vad barnen orkar med. Låt fokus ligga på att det blir en rolig upplevelse för alla, och inte på att komma så långt som möjligt.

Ska du på cykelsemester för första gången? Björn och Jacob bjuder här på sina bästa tips:

Vänj dig vid sadeln genom att cykla lite innan, annars får du garanterat ont i rumpan redan dag ett. Har du hunnit med ett par träningspass är det inte fel heller!

Anpassa turen efter dagsform, väder och vind så vågar vi lova en fantastisk dag oavsett vart du styr kosan.

Packa inte för mycket – allt finns lättillgängligt här på ön. Utrustning, mataffärer osv. 

Planera din semester, vad vill du se och hur långt orkar du cykla? Använd karta och app för att ha full koll.

Gotland är en sommardestination. Planerar du att cykelsemestra i juli bör du ha framförhållning när det kommer till att boka såväl önskad hyrcykel som boende, ev middagar på restaurang osv.

Se till att ha kontanter eller Swish – det finns massor av mysiga loppisar, gårdsbutiker med mera runt om hela ön, och det är inte alla som tar kort.

Cykling som livsstil
I Klintehamn tre mil söder om Visby ligger Bikeoholic, en cykelbutik som drivs av Lovisa och Jonas Moberg. De öppnade upp i en gammal banklokal i mars 2018, och i det gamla bankvalvet ryms nu exklusiva racercyklar, hybrider och Mountainbike till både uthyrning och försäljning. I butiken finns även kläder och friluftsprodukter, och man kan dessutom få sin cykel servad i verkstaden. Hit kommer främst de som har cykling som livsstil, lika mycket för att handla som för att ta en kopp kaffe och prata cykling med ägarna.

–Vi märkte snabbt att både öbor och besökare med intresse för cykling hade behov av att hänga med likasinnade. Bikeoholic har verkligen blivit en mötesplats för cykelentusiaster berättar Jonas.

Jonas och Lovisa cyklar själva så mycket de kan, men med egen verksamhet och två barn så är de långt ifrån dem som cyklar mest.

–Det är något många uppskattar hos oss, att vi inte är perfekta och supernördiga utan vi är också mänskliga. Det skapar öppenhet och skön stämning. Vi vill att alla ska känna sig välkomna på sin egen nivå säger Lovisa.

undefined
Gotland är en av Sveriges bästa platser för cykling.

Välj rätt underlag (och rätt cykel för underlaget)

Landsväg
De gotländska landsvägarna är optimala för cykling. Susa fram längs öns skiftande landskap, kommer du bara en bit bort från Visby och öns lite större samhällen möter du väldigt få bilar ens under högsäsong. För kortare turer funkar nästan vilken cykel som helst, men ska du ut på längre rundor bör du ha en racer-modell med smalare däck. Eller varför inte testa en elcykel?

Grusväg (gravel)
Grusvägscykling har blivit supertrendigt, och går numer under benämningen ”gravel”. Det är en friare cykelform som växer över hela världen, även på Gotland. Här på ön finns det gott om slingriga grusvägar som leder till fantastiska platser. En renodlad gravelcykel är att föredra, eller möjligtvis en hybrid.

Mountainbike
För att vara en ö utan några direkta backar att tala om finns här ändå ett bra utbud av mountainbikecykling. I skogar runt om på ön kan man bjudas på rejäla utmaningar. Eller upptäck Gotland Bike Park i Slite, som med sina 20 mil spår erbjuder varierad terräng för både nybörjare och proffs. Behöver vi säga att en mountainbike är det naturliga valet?!

Gotland runt, dagstur eller eftermiddagsutflykt…

Gotland runt
En tur runt Gotland är mellan 30 och 50 mil lång, beroende på vilka vägar du väljer. Du som gillar högt tempo tar dig runt på en helg, och annars brukar en vecka vara ett rimligt mål om du håller en mer njutbar takt och avverkar ca 4 mil per dag.

Gotlandsleden
För dig som väljer en längre cykelsemester är Gotlandsleden en bra utgångspunkt. Utmärkt med röda skyltar får du tips om var du kan cykla för att ta dig runt hela ön, från Fårö i norr till Hoburg i söder. Totalt är leden mer än 50 mil, och på senare år har mycket jobb lagts ner på att leda om sträckan från de stora vägarna i så stor utsträckning som möjligt.

Visby – perfekt som utgångspunkt
Cykelavstånden är perfekta i och omkring Visby. Att välja en elcykel kan vara smart om du tänkt hålla dig mest i innerstan, där kullersten och backar gör att det blir väldigt tungt uppför. Det finns dessutom en hel del sköna rundor runt stan. Cykla runt muren, ta en tur längs Hälsans stig (se s. 30), njut av havet och Strandpromenaden eller utforska Södra hällarna. Visby är dessutom perfekt som utgångspunkt om du vill göra längre utflykter eller ge dig ut på mer avancerade dagsturer.

Norr
Från Visby får du bra fart norrut längs cykelvägen som sträcker sig upp förbi Lummelunda. Sedan tar landsvägarna vid och bjuder på omväxlande natur. Njut av ett stopp (eller två) längs den magnifika Stenkusten en bit längre norrut. Den här delen bjuder på det för Gotland karaktäristiska landskapet i form av det vilda och vindpinade. Men här finns också häftiga raukområden och mysiga fiskelägen. Missa heller inte ett besök vid Bungenäs, ett gammalt militärområde som nu inhyser restaurang, butik och café. Här är det bilfritt och det är en fröjd att upptäcka området på sadeln.

Få cyklister tar sig till norra Gotland utan att besöka Fårö. Hit tar man sig enkelt med den kostnadsfria Fåröfärjan som frekvent går mellan Fårösund och Fårö och det är inga problem att ta med cykeln. Väl på ön erbjuder de slingrande asfaltsvägarna både ett behagligt tempo och vacker omgivning. Här finns historiska lämningar och ståtliga raukfält varvat med storslagna naturupplevelser med spännande fågelliv. På Fårö hittar du dessutom flera sandstränder såsom Sudersand, Ekeviken, Norsta Auren och Skalasand. Här finns även flera restauranger och caféer, vilket gör den lilla ön perfekt för alla typer av cykelutflykter.

 

Öster
Med Ljugarn som mittpunkt är Östergarnslandet fantastiskt att upptäcka på cykel. Det varierande landskapet som östra Gotland erbjuder hamnar ofta i skymundan av mer kända platser på ön. Men här cyklar du längs kalkstensvita vägar som slingrar sig längs kusten. En något mer kuperad miljö, men ändå lättcyklad om du har rätt cykel. Njut av det karga landskapet medan du passerar Grogarnsberget och Östergarnsholm. Spana på utsikten vid Östergarnsberget, gör ett glasstopp vid Herrviks hamn och köp nyfångad, rökt fisk vid fiskeläget i Sysne. Här finns dessutom fantastiska stränder som bjuder på avkopplande vätskepauser och sköna dopp!

Söder
Väljer du att ta dig längre söderut lär du (heller) inte bli besviken. Här tar slingrande vägar dig till blommande ängar och öppna landskap som för tankarna till Provence. Rulla längs landsvägen mellan Burgsvik och Vamlingbo. Lammhagar, väderkvarnar och stenmurar möter dig längs vägen. Vik av vid skylten ”vacker kustväg till Hoburgen”. Det är precis vad man får uppleva här; en slingrande väg längs havet, med spektakulär utsikt som får en att dra efter andan gång på gång. Väl framme vid Hoburgen blir vägarna smalare, och den franska känslan tar över för en stund. Har du en cykel som klarar grusvägar finns det fantastiska sträckor runt Holmhällar. Ta ett dopp vid den fantastiska stranden Austre, en fika vid Körsbärsgården eller varför inte en god middag på Hamra Krog.

Väster
Lagom till sommaren ska den nya cykelvägen mellan Västergarn och Klintehamn vara klar. Det är en perfekt startsträcka för dig som vill uppleva västra delen av ön. Är detta istället sista etappen på din cykel-resa runt ön kan det vara skönt att avsluta med en flack cykelbana längs kusten. På västra sidan är det annars Ekstakusten som är den absoluta höjdpunkten. Efter ett stopp hos Bikeoholic i Klintehamn fortsätter du längs landsvägen ner mot Fröjel. Sväng av mot Sandhamn och du har en av öns vackraste sträckor framför dig. Här möts du av krokiga martallar och långa stenstränder. Längs kusten ligger Djupvik, som är såväl ett hotell/restaurang som fiskeläge. Njut av god mat och lyxig övernattning, eller ta en glass i kiosken nere vid hamnen. Sedan har du ett par mils magisk kustväg söderut, som med fördel bör upplevas i solnedgång. Förbered dig på att än en gång tappa andan!

Jacob och Björns favoriter
För dig som kör mountainbike: cykla till Södra hällarna, sen förbi Fridhem upp till Högklint och sedan ner till Ygne. Fantastisk natur och varierad terräng, strax söder om Visby.

Har du istället valt en citycykel rekommenderas en skön tur längs cykelbanan norrut från Visby. Njut av en god bulle på Själsö bageri eller en lunch på Krusmyntagården.

Lovisa och Jonas favoriter
Vårt svar är alltid detsamma: Ekstakusten! Perfekt sträcka precis intill havet, asfalt, knappt någon trafik och ett obligatoriskt glass-stop i lilla kiosken i Djupviks hamn. Oslagbart!

Annars är det vackert även på östsidan. Hörte är en favorit, men här kan man ta en avstickare in på vilken liten väg som helst och cykla genom stilla ängen som badar i solsken.

Tips till dig som ska cykla lite längre

Lovisa och Jonas delar med sig av sina bästa tips på hur du får den mest njutbara cykelsemestern!

Alla delar av ön har sin charm. Välj en plats och utgå därifrån med olika dagsturer. Kusten är fin oavsett vart man är. Var öppen för nya infallsvinklar som att ta en annan väg än den planerade osv. Följ solen, men glöm inte att ha koll på vinden.

Var förberedd! Välj rätt cykel, en bra cykel som du trivs att cykla på. Glöm inte extra slangar och en pump. Lär dig byta slang, här på ön finns en hel del taggiga buskar av olika slag. Många får punktering och blir fast, då tappar man fart och gnistan… du kan aldrig vara nog förberedd.

Utnyttja naturen. Så härligt att vara helt fri, gör din egen mat. Eller cykla och ta in på ett mysigt B&B. Stanna, käka gott och ha en skön kväll ta en skön dusch efter en lång dag på cykeln. Eller ett dopp!

Sist men inte minst: cykelbyxor! Man får ont i rumpan, så är det bara. Men rätt cykelbyxor klarar vilken sadel som helst. Det är inte meningen att det ska vara obekvämt. Jobbigt ja, men inte obekvämt.

Mer erfaren? Dela upplevelsen med likasinnade!
Finns det något bättre än att dela sin passion med andra som har samma intresse? Jonas och Lovisa startade 2017 Windbreakers Club – en sorts arrangerad gruppcykling med guide för den som har cykling som stort intresse. Men Lovisa understryker att Windbreakers Club är mycket mer än bara träningspass tillsammans:

–Många är stamkunder till oss, med sommarhus här på ön. De känner ingen att cykla tillsammans med, men har nu hittat ett nätverk tack vare oss. Bikeoholic blir samlingspunkten, en mötesplats för umgänge såväl som utgångspunkt för cykelturerna. Det är dessutom en fördel att cykla landsvägscykling i grupp, inte minst på en blåsig ö som Gotland.

–Det är så namnet kom till. Tillsammans bryter vi vinden. Vindbrytarklubben… Det började med torsdagar, och på första rundan var vi tre personer. Nu kör vi minst tre gånger i veckan under sommarmånaderna. Som mest var vi 40 personer förra sommaren, helt magiskt! Nu har ”klubben” också blivit ett helt eget bolag, och vi satsar ännu mer på turer, cykelresor och cykelupplevelser. Basen är såklart Bikeoholic, men det kommer finnas turer som utgår från Visby också avslutar Lovisa.

Vilken cykeltyp är du?
Livsnjutaren – väljer såklart en elcykel, och är alltid redo med picknickfilt och fika!

Tävlingsmänniskan – kom igen, försten till nästa… (korsning/rauk/strand eller vad man nu hittar längs med vägen)!

Fartälskaren – väljer gärna de flacka landsvägarna där man kan swisha fram genom det gotländska landskapet.

Naturälskaren – tar gärna omvägar för att hitta avskilda platser med spännande naturupplevelser. I packningen finns stormkök, tält och Länsstyrelsens krysslista över naturreservat.

Äventyraren – låter ingenting komma i vägen. Cyklar över åkrar och ängar och genom snåriga skogar med sin gravelbike. Sover i hängmatta och lagar mat över öppen eld.

Materialaren – nyaste cykeln, snyggaste hjälmen och en hel drös med appar och teknisk utrustning. 

Tips!

Ladda ner appen Gotland mappapp innan du ger dig iväg på cykeln.
Appen är gratis, och här finns massor av sevärdheter, utflyktsmål, historiska platser, mm, samlade. Dessutom ett gäng guidade turer där du kan välja på flertalet färdiga slingor.