Bröderna som brygger öl på Sudret

Utbudet av bryggerier och brännerier blir allt tätare på Gotland. Ett av dem som varit med lite längre är Burgsviks Bryggeri på Sudret.

Burgsvik 14 maj 2021 17:00

– Det är nära till gårdar, korn och malt. Många har kanske tillgång till något uthus på någon gård, det är så många har börjat. Plus att Gotland har ett speciellt skimmer över sig, det är lite exotiskt, säger Magnus Eklind som äger och driver Burgsviks bryggeri tillsammans med sin bror Olof och deras svåger Lennart Johansson. 

Idén till bryggeriet kom efter att Olof hade börjat intressera sig för att brygga öl hemma i köket. Han arbetade då som rektor på en skola i Stockholm. 

– Han kände att han ville göra något annat och startade bryggeriet med vår svåger och en annan kille. När jag kom in i bilden jobbade jag i it-branschen och kände att jag var ganska färdig där också, säger Magnus.

Bröderna är uppväxta i Vamlingbo, och att det blev Burgsviks bryggeri var därför nästintill självklart. 

– Vi har en gammal relation till Burgsvik. Vi var mycket här när vi var små och Olof köpte ett hus här för 10 år sedan, därför blev det naturligt, förklarar Magnus. 

Hur är det att vara bröder och jobba ihop? 

– Det har gått jättebra, vi kan väl ryka ihop, men det går över lika fort. 

Båda pendlar från fastlandet för att arbeta på bryggeriet där de gör allt från att vara vd till att packa öl. Själva ölbryggningen sköter Magnus Tendenmyr som är bryggmästare. 

– Vi brygger två folköl, åtta sorters starköl och så har vi årgångsprodukter som Whiskey Stout. Vi har också julöl och påsköl, det är ju ungefär vad vi hinner med att göra just nu, säger Magnus med ett skratt. 

Som bryggmästare arbetar han med hela produktionen, från malt till flaska. Han kommer närmast från Coppersmith's i Västerås och har tidigare arbetat på de större bryggerierna där produktutveckling är lika med processer som pågår i något år. 

– Det är charmen med de här små bryggerierna att man kan komma på en idé på måndagen och på onsdagen så brygger man, säger han. 

Bryggeriets senaste nyhet är en alkoholfri öl som de bara säljer i livsmedelsbutiker, och storsäljaren “Summer hazy” får en justering i receptet. 

– I år har vi gjort den någon nyans ljusare, säger Magnus Tendenmyr. 

Burgsviks bryggeri ordnar visningar i bryggeriet där besökare kan få se hur det går till när ölet bryggs och efter midsommar öppnar troligtvis sommarrestaurangen på framsidan.

– Här serverar vi våra öl, vin och några rätter, som schyssta burgare, vegetariska alternativ och en kötträtt. Det är mycket uppskattat här i Burgsvik på sommaren, säger Magnus Eklind.