Vintagedrömmen Fint och Fult på norra Gotland

En smal slingrande väg på öns norra del leder till butiken Fint o Fult. Här finns gott om prylar för den som gillar vintage, återbruk, växter och begagnade kläder.

Fint och Fult

Fint och Fult

Foto: Mathilda Lavergren

Bunge2022-07-12 08:00

För 12 år sedan öppnade Monica Johansson butiken för första gången, men då i Hejnum. Hon var möbelsnickare och hade butiken som ett komplement. Hon drev verksamheten på egen hand i många år och den nuvarande butiken som ligger i Bunge öppnade hon 2017. 

undefined
Fint och Fult

- Jag kände att den hade vuxit mig ur händerna, jag ville dela den här verksamheten med någon. Så träffade jag Anders och alla bitar föll på plats. 

 Anders som precis flyttat till Gotland, hade intresse för inredning och hade också drivit en inredningsbutik tidigare i livet.

- Jag har alltid hängt på auktioner, loppisar och gillat gamla saker, säger Anders Pettersson. 

Fint o Fult har blivit deras gemensamma pärla och här finns det ett stort utbud av vintageprylar. 

undefined
Monica Johansson och Anders Pettersson driver Fint och Fult i Bunge.

- 80 procent är vintage, för det är vad folk gillar mest.

Bland de begagnade prylarna syns också textilier och nya detaljer som passar in med återbruk och det hållbara temat som går som en röd tråd genom hela verksamheten. 

- Vi försöker hitta saker som är så hållbara som möjligt, så att det håller ihop det cirkulära så långt det går. Som trämaterial och miljömärkta handdukar, säger Anders. 

För att få ihop det stora utbudet åker de på rundturer i Sverige, Danmark och även lite längre ner i Europa. 

undefined
Fint och Fult

- Vi väljer ut sakerna med hjärtat. Vi plockar sakerna som vi känner passar i butiken och det är bara saker som vi gillar, säger Monica. 

Butiken heter Fint o Fult, vad är det som är fult? 

- Det står en kamel på hyllan där borta. Den är ganska ful. Vi har också en broderad hundtavla på väggen, den är inte så rolig, säger Monica och skrattar.  

- Men det är ju vad vi tycker är fult, andra kanske tycker att nåt helt annat här inne är fult, säger Anders. 

undefined
Fint och Fult

Även om de har samma syn på vad som är fint och vad som är fult, är de ändå inte alltid överens om vad som ska få ta plats på hyllorna. 

- Ibland skrattar vi åt varandras val och säger att den här saken aldrig kommer gå att sälja. Men vi måste alltid ha den andras okej, innan vi tar med den till butiken, säger Monica. 

På gården finns också ett växthus. Där säljer de olika växter och i år har de även utökat det gröna med snittblommor och ett orangeri.

Fint och Fult
Fint och Fult